Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PADA REPUBLIKANSKA 'POLITIČKA UTVRDA'

Nakon četiri desetljeća demokrati vode u Virginiji

30.10.2008.
u 14:03

Američka savezna država Virginija ponosi se činjenicom da je "rodna gruda" čak osmorice američkih predsjednika, uključujući i Thomasa Jeffersona, "oca" Deklaracije neovisnosnoti i trećeg predsjednika SAD-a.

Politički analitičari smatraju da bi Virginija sa svojih 13 elektorskih glasova mogla imati jednu od ključnih uloga u odluci tko će sjediti u Bijeloj kući sljedeće 4 godine. Naime, Virginija je bila poznata kao utvrda "republikanstva".

Lude 60-e
Posljednji put demokrati su vladali Virginijom kad je "rock bio mlad", Jamesa Bonda je glumio Sean Connery, a Pele je bio najbolji nogometaš; za one mlađe - riječ je o početku 60-ih godina prošlog stoljeća.

Od 1964. do 2004. većina stanovnika američke savezne države glasovala je za republikanske predsjedničke kandidate. Međutim, "kolo sreće" ovaj se put okrenulo i kuglica se zaustavila na demokratima. Obama zasad ima prednost od oko 7 posto ispred McCaina.

A pobjednik je...
Međutim, u slučaju da McCain nastavi sustizati Obamu i njihov predsjednički dvoboj završi izjednačeno kao Bushova i Goreova utrka prije 8 godina, Virginija bi mogla utrti put u Washington jednom od kandidata sa svojih 13 elektorskih glasova.

Toga su itekako bila svjesna obojica kandidata, koja nisu štedjela ni novac, ni vrijeme da privole stanovnike Virginije da upravo njima poklone svoj glas.

Kako god završili izbori, jedna od najtvrđih republikanskih "političkih utvrda" ipak je pokleknula. Virginija je nakon četiri desteljeća promijenila stranački dres. 4. studenog će se vidjeti jesu li odigrali za pobjednički tim.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije