Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačka platforma Možemo!

Nakon anonimnog pisma prozvana karlovačka Opća bolnica: Posluju u minusu, liječnici im odlaze, voditelji su smijenjeni

Karlovačka bolnica od danas smanjuje “hladni” program, nema pregleda za sve koji nisu hitni
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
11.11.2022.
u 13:21

Ravnatelj Nikša Antica kaže da su optužbe iznimno teške, pa stoga inzistira da se autor potpiše, ali i upućuje svakoga tko zna za ikakve nepravilnosti da ih prijavi nadležnima.

Neodgovorno je i neozbiljno slati u javnost anonimne predstavke i optuživati ikoga, pa tako i karlovačku Opću bolnicu. Karlovačka bolnica nije iznimka po tome što posluje s dugovima, zna se kako dugovi nastaju, a aktualna se situacija s financijama ne može pripisati samo sadašnjem vodstvu bolnice – naveo je Nikša Antica, ravnatelj Opće bolnice Karlovac u reagiranju koje je uputio medijima ponukan anonimnim pismom koje kruži javnošću, a u kome se optužuje vodstvo bolnice za niz problema; od silne financijske dubioze, do loše atmosfere među zaposlenicima, smjenjivanje pročelnika i zapošljavanje po rodbinskim i kumskim vezama, do toga da liječnici, specijalisti i medicinske sestre zbog takve loše radne atmosfere napuštaju karlovačku bolnicu.

Anomiman autor, naime, ističe kako najodgovornijima za loše stanje u Općoj bolnici većina zaposlenika smatra baš ravnatelja Nikšu Anticu i saborsku zastupnicu, liječnicu i šeficu Zavoda za hitnu medicinu Maju Grba Bujević za koju kažu da 'diktira' karlovačka zapošljavanja, pa je, među ostalim, u bolnici zaposlena i njena kuma. Ravnatelj N. Antica kaže da su optužbe iznimno teške, pa stoga inzistira da se autor potpiše, ali i upućuje svakoga tko zna za ikakve nepravilnosti da ih prijavi nadležnima.

Na tu temu je i karlovačka platforma Možemo održala tiskovnu i podcrtala temu zdravstva kao primjer još jednog stranačkog zapošljavanja u Karlovcu. Ana Matan je istaknula tri problema koja se spominju u radu bolnice.

– Voditelji pojedinih odjela i službi smjenjuju se ‘ko po traci', a u pismu se navodi i da se djelatnici smjenjuju po odluci ravnateljstva, sami daju ostavke zbog nepravilnosti u radu koje ravnateljstvo tolerira, a posebno u oči bode podatak da se izmijenilo više voditelja odjela i službi nego u posljednjih 20 godina. Ovu zadnju tezu nismo uspjeli potvrditi no možemo reći da je iznimno neobično da su svi voditelji službi, njih je troje, svi voditelji odjela kojih je 30-ak i sve glavne sestre odjela kojih je također 30-ak su postavljeni kao vršitelji dužnosti, a ništa od toga nije provedeno us kladu s natječajima – pojasnila je Ana Matan. Druga je teza odlazak liječnika, što smatra tragičnim.

- Po našim procjenama iz bolnice je otišlo ili će otići osam specijalista i jedna specijalizantica, otišla su dva radiologa, a otići će i specijalizantica hitne medicine, a na specijalizaciju se nije javio nitko, a znamo tko vodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Iz pisma se da zaključiti da se bolnicom loše upravlja, u sprezi formalnih i neformalnih upravljača koji su mahom nižih profesionalnih i formalnih kvalifikacija – dodala je Ana Matan.

Županijski vijećnik Dubravko Golubić pojasnio je aktualnu financijsku situaciju i istaknuo da nije javno objavljeno psolovanje Opće bolnice za prvih devet mjeseci ove godine iako su ostale zdravstvene ustanove u županiji to već napravile. Kazao je i da su obveze Opće bolnice Karlovac zadnjeg dana prošle godine prema HZZO-u iznosile 60 milijuna kuna.

– Javno su dostupni podaci da je kupni prihod za šest mjeseci ove godine iznosio 137,2 milijuna kuna, a rashodi 142,8 milijuna kuna. Gubitak poslovanja prvih 6 mjeseci je iznosio 5,6 milijuna kuna. Kumulativni gubitak iznosi 120,3 milijuna kuna, a od dolaska ravnatelja Antice, znači u par godina, gubitak je narastao za 37 milijuna kuna. Obaveze bolnice su na dan 30. lipnja ove godine iznosile ukupno 126,5 milijuna kuna, od čega su dospjele obaveze bile 35,3 milijuna kuna. Obaveze su porasle za 40 milijuna kuna. Uz to,Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje bolnici uplaćuje svaki mjesec oko 16 milijuna kuna. limita za osnovne potrebe poslovanja što bi bolnica trebala pravdati izvršenim uslugama prema pacijentima. No, za prvih 6 mjeseci ove godine bolnica nije uspjela izvršenim uslugama pokriti 3,2 milijuna kuna – naveo je Dubravko Golubić.

Video: Divlja vožnja nasipom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije