Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život

Nakon aneurizme morala je dvaput ponovno učiti hodati i govoriti

cvijece
Foto: Senka Susović/VLM
1/3
22.08.2011.
u 09:35

Ponovna bolest te deset dana provedenih u komi prije otprilike šest godina, nakon koje je ponovno morala učiti govoriti, potaknuli su je da se još odlučnije baci na posao

Kolaži od sušenog cvijeća Božice Koričan već dugi niz godina plijene pažnju i oduševljavaju zagorsku publiku koja je do sada u nekoliko navrata, kroz izložbe, imala prilike upoznati njene radove. Ova umjetnica rođena 1949. u Zagrebu već trideset godina redovno obitava na donjostubičkom Kamenjaku u svojoj vikendici, u vrijeme “berbe” latica.

Poljsko ne gubi boju

Naime, za svoje slike koristi uglavnom poljsko cvijeće, koje nakon sušenja zadržava ili tek neznatno mijenja boju. Suši ga u novinskom papiru i izrađuje već unaprijed osmišljenu sliku tako da pomoću običnog tekućeg lijepila cvjetove lijepi na kartonsku podlogu i na kraju prelakira. Mnogi su se nemalo iznenadili saznavši kako joj je pravljenje kolaža od cvijeća tek hobi koji joj doduše pruža veliko zadovoljstvo, ali i svojevrsna terapija. Naime, prije tridesetak godina Božica Koričan po prvi je puta oboljela od aneurizme, a poslije vrlo teškog napada potpuno oduzeta desna strana tijela. Zahvaljujući velikoj hrabrosti i upornosti počela se oporavljati, ponovno učeći kretati se i govoriti. U sklopu svoje terapije preporučena joj je i bavljenje preciznim radom, pa se tako, između ostalog, revno bacila na “štrikanje”, a prije osam godina i na izradu kolaža od sušenog cvijeća. Indirektan “krivac” za Božičine kolaže od sušenog cvijeća je njen suprug Željko, koji joj je, nakon što su ga kolegice s posla uspješno odgovorile od kupnje još jedne “rajngle”, za rođendan poklonio upravo sliku od sušenog cvijeća.

Nakon kome još odlučnija

Ponovna bolest te deset dana provedenih u komi prije otprilike šest godina, nakon koje je ponovno morala učiti govoriti, potaknuli su je da se još odlučnije baci na posao. Slike su nastajale, jedna za drugom.

- Posjetitelji mojih izložbi iznenađeni su jer svi radovi iako su izrađeni od cvijeća, posve su različiti. Iznenadile sam čak i svoje rođake kojima bih, kada bi me nazvali i pitali što radim, odgovarala da se zafrkavam s cvijećem, pa su mislili kako ga u vrtu sadim, plijevim ili zalijevam. Izložba slika za njih je bila pravo otkriće - ispričala nam je gospođa Božica.

Svoje umijeće posljednjih godina nadopunjuje i nekim novim tehnikama, tako je pohađala i tečaj izrade slika od slame, a namjerava naučiti i slikati na platnu. Iako joj u posljednje vrijeme pažnju više zaokupljaju unuci i dalje vrijedno radi i to uglavnom noću. Uoči Božića predstavit će se na gornjostubičkoj skupnoj Božićnoj izložbi minijatura, a iduće godine na samostalnoj izložbi radova kojima je pjesnik Vladimir Šuk posvetio i pjesmu “Sonetni buketić”.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije