Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGREŠAN POTEZ

Policija je misterij star 26 godina riješila uz pomoć odbačene maramice

australska policija
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
20.02.2019.
u 10:45

Metoda koju su policijski istražitelji koristili za mnoge je etički sumnjiva jer se protiv ljudi koristi nešto za što nisu znali da može biti upotrijebljeno protiv njih.

Prije 26 godina u najvećem gradu američke savezne državne Minnesote došlo je do ubojstva 35-godišnje žene koja je pronađena izbodena u vlastitom stanu, piše New York Times.

Do ove godine ubojstvo je bilo nerazjašnjeno, a policiji je korištenje jedne posebne metode pomoglo u rješavanju ovog hladnokrvnog zločina.

Policija je tek od prošle godine imala dvojicu osumnjičenih, a onog koji je zaista ubio mladu ženu otkrili su na jednoj hokejaškoj utakmici. Naime, Jerry Westrom gledao je hokejaški meč kada je ogladnio i odlučio pojesti hot dog. Nakon što je pojeo hot dog, obrisao je usta salvetom koju je potom bacio u smeće.

Upravo taj potez bio je šah-mat za policijske službenike koji su ga pratili. Uzeli su salvetu da provjere podudara li se DNK s onim pronađenim u stanu ubijene. I poklapao se.

Do pomaka u ovom gotovo zastarjelom slučaju došlo je nakon što su istražitelji ukucali DNK s mjesta zločina u web-stranice koje prate genealogiju i takvom metodologijom dobili su dva potencijalna osumnjičena. Jedan od njih, već spomenuti Jerry Westrom, bio je oženjen biznismen s troje djece, a na kraju je osuđen za ubojstvo mlade žene.

Korištenje ove metode podiglo je prašinu u javnosti kada su neki počeli propitivati etičku stranu korištenja genetičkih informacija jer oni koji su dobrovoljno dali DNK kako bi doznali više o obiteljskom porijeklu sada su mogli biti uhićeni zbog svoje "radoznalosti".

Osumnjičena Smiljana Srnec dovedena je u Županijsko državno odvjetništvo

Ključne riječi

Komentara 4

JP
josip.pivar11
11:29 20.02.2019.

Koje su to nebuloze: neetičnost kod uzimanja dokaza. A što je s neetičnošću kod ubijanja?! Dakle ni lopovu ne smiješ reći da je lopov, ni ubojici ne smiješ reći da je ubojica... da se ne uvrijedi.

Avatar navijač
navijač
11:51 20.02.2019.

To je slabo za naše , oni su neki dan riješili slučaj star samo 19. godina.

Avatar Idler 3
Idler 3
11:21 20.02.2019.

A nisu brinuli o etičnosti dok su ubijali ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije