Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Članovi biračkih odbora

Naknade za izborni dan od 300 do 500 kuna

Novac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.11.2015.
u 11:36

Za inozemstvo, gdje se glasuje dva dana, u subotu i nedjelju, naknade su veće.

Članovi biračkih odbora u Hrvatskoj za svoj će rad na parlamentranim izborima dobiti naknadu od 300 kuna neto po osobi, a predsjednik i njegov zamjenik po 350 kuna, doznaje se u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Birački odbor ima deset članova, predsjednika i četri člana te njihove zamjenike. Po dva člana i zamjenika određuje većinska politička stranka ili koalicija, a po dva člana i zamjenika oporbene stranke ili koalicije sukladno stranačkom sastavu Sabora. Predsjednik i njegov zamjenik ne smiju biti članovi stranaka, a poželjno je da budu pravne struke.

Za inozemstvo, gdje se glasuje dva dana, u subotu i nedjelju, naknade su veće. Za predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora u BiH, Njemačkoj i Srbiji jednokratna naknada iznosi 500 kuna neto po osobi, a za članove i njihove zamjenike po 450 kuna neto.

U ostalim zemljama, predsjednik i njegov zamjenik dobit će po 450, a članovi i zamjenici po 400 kuna neto naknade. Planirani trošak za naknade iznosi 43, 3 milijuna kuna bruto, a naknade će se isplaćivati po završetku izbora, poručuje DIP. U Hrvatskoj i inozemstvu za parlamentarne izbore određeno je nešto manje od sedam tisuća biračkih mjesta, a svako ima svoj birački odbor.

>> Što ako birač zaokruži jednu listu, a preferencijalni glas da kandidatu s druge liste

Komentara 12

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
13:14 07.11.2015.

Jedni te isti ljudi su u mojoj mjesnoj zajednici i cak mama i sin i opet ponavljam to svi domaci znamo stime da su u razlicitim strankama a jednom sam bil clan birackog odbora obicni clan i predjednik je bil pripadnik stranke tako da nije istina puno toga u clanku a kad nazovete dip i pitate ih u svezi familijarnog odbora pojma nemaju jedva cekam jutro da vidim jel bu sad najmlađi sin zamjenil starijeg mama je uvijek tam

OS
osica
12:09 07.11.2015.

Po kojim kriterijima su odabrani kad su za sve izbore uvijek isti. zašto ne dati priliku za zaraditi neku kunu onima koji ne rade, a mogli bi to odraditi, onima "pametnima a socijalno isključenima, zbog nepodobnosti".

Avatar bok
bok
16:01 07.11.2015.

Glasacki listovi su ogromni i ne bi me cudilo da ce biti dosta nevazecih glasova: Zbunjuje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije