Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonimir Belić

Naknada za staklenik kao za tvornicu, a propisi za snijeg stroži nego na Aljasci

zvonimir belić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
14.07.2015.
u 13:52

Nigdje se ne može kupiti staklenik koji drži više od 60 kilograma snijega, tvrdi Belić

Iz kerestinečkih staklenika, u kojima i ove sezone marljivo rade i ljudi i bumbari, dozreli plodovi mini rajčica osvajaju potrošače. S tri hektara grijanih staklenika Zarja grupa Zvonimira Belića i Janka Bostelea proteklih se 10-ak godina nametnula kao najveći hrvatski i regionalni proizvođač cherry rajčica, kojih bi proizvodnju i udvostručili. No teško je naći put iz šume birokracije koja na svaki dopis odgovara opetovanim, krutim tumačenjem propisa, umjesto da ih, kako traže iz Zarje, razmotre i promijene.

– Nismo blesavi, znamo i mi tumačiti zakon, no uopće nas ne žele primiti na razgovor. Zašto bi, pa imamo samo 50-ak zaposlenih – ciničan je Belić. Zakonom o komunalnom gospodarstvu nisu, naime, predviđene specifičnosti poljoprivredne proizvodnje, pa im lokalna samouprava, odnosno općina Sv. Nedelja zaračunava enormnu komunalnu naknadu na staklenik, koji bi se, smatra Belić, trebao tretirati kao privremena, jednostavna građevina za obavljanje primarne poljoprivredne djelatnosti, a ne kao “običan” proizvodni pogon čijim prihodima teško mogu konkurirati.

Ispada da je komunalna naknada za staklenik iste visine kao dobit koju ostvare u čitavoj poslovnoj godini, što je nezamislivo u bilo kojoj drugoj državi i destimulirajuće. No iz Ministarstva graditeljstva još su mu u travnju odgovorili kako ministrica Anka Mrak Taritaš zbog brojnih sastanaka nema termin za primanje stranaka te ga pozivaju da im se obrati pisanim putem. Unatoč svim problemima, iz Zarje bi se širili i gradili nove staklenike, no njih je pak, prema postojećim tehničkim propisima za čelične konstrukcije iz 2008. te izmjenama iz 2010., nemoguće graditi – žali se Belić.

Vjerovali ili ne, u tim su se propisima potpuno kopirala pravila EU i norme, ali ne i dio o maksimalnoj nosivosti krova grijanih staklenika od 55 kilograma snijega za cijelu EU. Rusija tolerira i 45, a hrvatski propisi, što ne traže ni na Aljasci, 75 kilograma.

– Nigdje na svijetu ne može se kupiti staklenik koji drži više od 60 kilograma, no na to uzaludno upozoravamo godinama – rekao je Belić.     

>>  Rajčice se prije berbe vinu i do 15 metara u zrak

Komentara 21

DU
Deleted user
13:39 14.07.2015.

Tako je to kada propise pišu stručnjaci koji na Googlu pronađu potrebne podatke i onda temeljem njih prave propise. Da imaju imalo iskustva iz prakse ne bi pisali nebuloze. Prije puno godina htjelo se donijeti propis kojim bi traktor trebaoo imati duple komande i sjedalo za instruktora kod polaganja ispita za vožnju traktora.

ZB
za_bolji_zivot
13:55 14.07.2015.

Baš neobična slika da netko radi.

FI
fileck
14:01 14.07.2015.

Pa otkrijte nam ime "intelektualca" koji je pisao propise! Dajte da ga narod popljuje kad ga već ne može nagraditi za njegov trud i "rad". Odnosno štetu koju prouzročava!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije