Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pisali ministrici

Nakladnici: Treba nam više vremena da isporučimo sve udžbenike

Nakladnici se javili na natječaj, ali nemaju dovoljno vremena
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
19.04.2018.
u 09:10

Nerealan je rok koji je postavljen nakladnicima. Uostalom, prvi su put istaknuli i činjenicu da nisu svi predmeti recenzirani

Na adresu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i premijera Andreja Plenkovića grupacija nakladnika školskih udžbenika proslijedila je molbu za odgodu roka za dostavu eksperimentalnih nastavnih materijala koje bi učenici i nastavnici trebali koristiti u novoj školskoj godini u eksperimentalnoj primjeni.

To su pismo poslali tri dana prije nego se ministrica Divjak na prvom sastanku s premijerovim posebnim savjetnikom za Ekspertnu radnu skupinu Radovanom Fuchsom pohvalila da se čak deset nakladnika odazvalo na natječaj za izradu novih školskih udžbenika.

Dapače, istaknula je i da je među nakladnicima najveći interes vladao upravo za matematiku. Riječ je, naime, o kurikulu na koji je pristiglo najmanje pritužbi i za koji je recenzija već odavno gotova pa takav interes nakladnika, koji će za nove udžbenike dobiti novac Ministarstva, ne čudi.

Nakladnici se javili na natječaj, ali nemaju dovoljno vremena
1/8

Nakladnici do 1. svibnja moraju predati gotove eksperimentalne udžbenike i nastavna sredstva prema prijedlozima predmetnih kurikula, a taj im je rok, istaknuli su u pismu, nerealno kratak. Zatražili su da se rok za dostavu svih materijala pomakne na 1. srpnja kada je rok za udžbenike fizike, biologije i kemije za osnovne te povijesti za osnovne i srednje škole.

– Za većinu kurikula još nisu objavljene čak ni recenzije pa je čak moguće i da udžbenici pripremljeni unutar rokova neće biti usklađeni s prijedlogom kurikula koji će se primjenjivati u školama u kojima će se provoditi eksperimentalni program. Rok za predaju nastavnih materijala iznimno je kratak i nerealan, između ostalog i zbog toga što još nisu pripremljeni metodički priručnici pa se nakladnike stavlja u poziciju da moraju svojevoljno interpretirati ishode učenja – istaknuli su u svome pismu. Upravo ta činjenica koja ostavlja prostor interpretacijama ishoda na koju su upozorili itekako može ugroziti eksperimentalnu primjenu u 72 škole.

Ovo pismo ujedno je i prvo otvoreno upozorenje ministrici Divjak da rokovi i priprema i nisu onakvi kakvima se prezentiraju u javnosti.

– Smatramo da su udžbenici izuzetno bitan element uspjeha svake reforme i spremni smo dati svoj doprinos, ali dužni smo upozoriti da se ovaj postupak provodi mimo svih relevantnim zakonskim odredbama predviđenih pravila i rokova. Zahtjev za predaju obveznog digitalnog dijela sadržaja također je novina kojoj se većina nakladnika tek treba kvalitetno prilagoditi – poručili su nakladnici ministrici obrazovanja. Odgovor još čekaju!

Komentara 1

JA
Jania
10:37 19.04.2018.

Zar je itko povjerovao ministričinoj samohvali? Zanima me hoće li se sad i Divjak i Plenković ispričati odbačenom Glunčiću koji je uporno upozoravao da eksperimentalna provedba nije pripremljena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije