Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar o ukidanju programa

Nakić: Oboljeli od tumora i dalje neće čekati preglede

Dario Nakić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
14.02.2016.
u 23:15

Čekanje mjesecima na kontrolni pregled oboljelih od tumorskih bolesti pravi je problem koji treba riješiti, najavio je ministar zdravlja

Samo ću napomenuti da je program započet u Vinogradskoj bolnici u vrijeme HDZ-ove vlasti, a mi smo ga samo nacionalno proširili kao dobru praksu. Stručna Vlada? Oprosti im, Bože, jer ne znaju što čine – Facebook je komentar bivšeg ministra zdravlja Siniše Varge na odluku ministra zdravlja dr. Daria Nakića o ukidanju programa 72 sata koji je garantirao dijagnozu i početak liječenja oboljelih od tumora u 72 sata.

Taj je Vargin projekt dr. Nakić dokinuo kada i Program plus za smanjivanje listi čekanja, a pod argumentom da ti programi nikada nisu ni zaživjeli. Osim Varge, reagirale su i pojedine udruge oboljelih, koje su istaknule važnost što ranijeg početka liječenja. No, ministar Nakić im svima jasno odgovara: – I dosad i nadalje maligni bolesnici su imali i uvijek će imati prednost, samo što to neću nazivati nikakvim posebnim imenom jer je to služilo samo u promotivne svrhe!

– S tim i bez tog programa netko tko je obolio od maligne bolesti uvijek ima prioritet i počinje se liječiti, odnosno operirati, što prije ako to njegovo zdravstveno stanje dozvoljava. Tako se uvijek radilo u bolnicama, a radit će se i dalje jer je to normalno! Tomu je samo dodano ime što je služilo u predizbornoj kampanji da se stvori dojam kako je prije Programa 72 sata bilo neko dramatično stanje i da su maligni bolesnici dugo čekali liječenje, što nije istina. Ponavljam, to nije poseban program, to je normalno ponašanje i svi maligni bolesnici kod kojih je to moguće operirani su što prije, bilo to za tri ili pet dana, nije bitno, jer je važnije da su operirani kada su za zahvat kvalitetno pripremljeni – odgovara ministar zdravlja i ističe da je pravi problem čekanje na kontrolne preglede, a o čemu se ne govori.

Regulacija tog pitanja jedan je od njegovih projekata kojemu je cilj da upravo ovi pacijenti ne čekaju mjesecima na, primjerice, potreban CT ili magnetsku rezonancu. •

>> Nakić zaustavio Vargine akcije za liste čekanja i oboljele od tumora

Komentara 12

MR
mrvica23
09:03 15.02.2016.

Program je bio obična predizborne farsa. Kada je maligna bolest dijagnosticirana brzo liječenje treba biti dio uobičajenog algoritma postupaka. .Stvar je samo dio organizacije koju ne treba ministarstvo posebno bolnicama plaćati. Najveći problem su liste čekanja koje ne prepoznaju hitnost stanja. Tako bolesnici sa opravdanom sumnjom na malignu bolest, trebaju hitno započeti obradu, a ne čekati na istoj listi s hipohondrima i kontrolnim pretragama koje se nekad mogu mjesecima ranije predvidjeti. Može se putem dnevnih bolnica uz dobru organizaciju omogućavajuci brzu obradu bez listi čekanja brzo doći do dijagnoze. Ovim programom su bolnice samo bildale prihod. Stvar je dobre organizacijske a ne marketinga za dobivanje glasova uz potporu novinara koji uopće ne poznaju problem

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
07:47 15.02.2016.

Sve mi se manje sviđa ova vlada! Zar su to koraci naprijed?

TH
than
00:28 15.02.2016.

Super, ali me zanima jedna stvar pa se nadam da ce vecernji upititati, mozda, konacno. Kod nas postoji masa ljudi bez osnovog zrvavstvenog zbog nekograzloga, dok osnovno zdravstveno imaju ovisnici pa i zatvorenici. Znaci, oni normalni ne vrijede nista, vec umrite, a mi cemo se brinuti o onima koji unistavaju svoje zdravlje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije