Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šire se popisi

Najviše kandidata za ministre poljoprivrede i financija

08.11.2015., Split - U stozeru Domoljubne koalicije za X. izbornu jedinicu u restoranu Bolero prate se rezultati paralamentarnih izbora. General Damir Krsticevic. Photo:
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/3
02.01.2016.
u 20:28

HDZ je, čini se, Mostu voljan prepustiti zdravstvo i pravosuđe, resore kojima su nužne reforme, te MUP, ali na financijama i gospodarstvu će inzistirati

U iduća dva, najviše tri tjedna trebala bi biti poznata imena svih ministara nove vlade, a izvršna bi vlast trebala biti potvrđena i u Saboru. Izbor kandidata neće biti jednostavan. Trebat će pomiriti stranačke interese s obećanim kriterijem stručnosti i kvalitete. Svaki kandidat, u konačnici, morat će dobiti blagoslov mandatara Tihomira Oreškovića.

Na čemu će se lomiti zubi

Sigurno je da za svako od 19 ministarskih mjesta konkurira više osoba, a kada se analiziraju kandidati Domoljubne koalicije, očito je da prednost imaju stranački usko specijalizirani stručnjaci u odnosu na terenske operativce. Iako bi Mostu trebalo pripasti šest od 19 ministarstava, izvori bliski HDZ-u drže kako bi ministarstva financija i gospodarstva svakako morala ostati HDZ-u jer su to iznimno važni resori od kojih će polaziti ključne gospodarske promjene.

U HDZ-u spremni su odreći se i Ministarstva unutarnjih poslova u korist Mosta, ali na financijama i gospodarstvu će inzistirati. Za ministre tih resora u kombinaciji je više kandidata. Tako se u HDZ-u za prvog financijaša razmatra stručnjak iz realnog sektora Dubravko Štimac, član uprave PBZ Croatia osiguranja, zatim nestranački stručnjak koji je angažiran u HDZ-u doc. dr. sc. Tomislav Ćorić, stručnjak za monetarnu politiku, ali i HDZ-ov saborski zastupnik i doktor ekonomskih znanosti Goran Marić. Nagađalo se i o Zdravku Mariću koji je u Agrokoru zadužen za strategiju i tržište kapitala, a tamo je stigao iz Ministarstva financija nakon što je HDZ 2011. godine izgubio izbore od SDP-a.

Ministarstvo gospodarstva, koje bi trebalo objediniti ministarstva poduzetništva i rada, mogao bi voditi HSLS-ov gospodarski stručnjak Josip Budimir ili pak HDZ-ov ekonomist Domagoj Ivan Milošević. Iako u ponedjeljak počinju pregovori HDZ-a i Mosta o broju i podjeli ministarstava, u dijelu HDZ-a ne bi imali ništa protiv da Mostu pripadnu Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo pravosuđa. Tim su resorima, naime, reforme prijeko potrebne, a budući da se mostovci busaju reformama, imali bi prostora da se razmašu. Realno, na reformama zdravstva i pravosuđa mogli bi se polomiti zubi, pa ne čudi da se HDZ ne bi bunio da se Most prihvati tih "problema". Za ministra zdravstva konkuriraju i HDZ-ovi i Mostovi kandidati, a to su dr. Ante Ćorušić (HDZ) i dr. Ines Strenja-Linić (Most).

Kandidat Mosta za ministra pravosuđa navodno bi bio njihov Juro Martinović, odvjetnik za kazneno pravo. Iako nekad rasadište raznih afera, a danas resor opterećen golemim kreditima – Ministarstvo prometa – ne manjka interesenata ni za funkciju ministra prometa. Pretendenti su Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog i HDZ-ov stručnjak za promet, zatim Jure Šarić (HDZ), nekadašnji ravnatelj Uprave zračnog prometa, u igri je i Ivan Mišetić (HDZ), bivši šef Croatije Airlinesa, te Mostov kandidat profesor Marijan Rajsman s Fakulteta prometnih znanosti.

Foto: VLm

Fuchs zainteresiran

Licitira se i tko bi mogao preuzeti resor poljoprivrede, a spominju se Ružica Vukovac, načelnica Velike Kopanice i članica Nacionalnog vijeća Mosta, Goran Pajnić iz Agrokora, Miroslav Božić, jedan od pregovarača Hrvatske s EU o poljoprivredi, a danas zaposlenik tvornice šećera Viro, Tugomir Majdak, HDZ-ov kandidat koji je radio u Ministarstvu poljoprivrede, a potom u Virovitičko-podravskoj županiji kod župana Tomislava Tolušića. U igri je navodno i Krešimir Kuterovac, nekadašnji državni tajnik, bivši zaposlenik Agrokora, poznat i po supruzi Vesni Gantner koja je bila pomoćnica ministra Tihomira Jakovine dvije i pol godine, Miroslav Kovač, čelnik udruge Život, a jedno od imena koje se spominje je i Krunoslav Zmajić, osječki profesor s Agronomskog fakulteta i također potencijalni kandidat HDZ-a.

U igri za ministra obrazovanja su Tomislav Đonlić (HDZ), karlovački gradonačelnik prof. Damir Jelić te bivši ministar dr. Radovan Fuchs, koji je navodno zainteresiran za ministarstvo znanosti ako dođe do podjele ministarstva. Mnogi drže da bi dobar izbor bio prof. dr. Josip Burušić iz Instituta "Ivo Pilar".

>> Orešković zna sastaviti proračun, ali o ministrima ovisi uspjeh

>> Evo što ministri na odlasku tvrde da ostavljaju svojim nasljednicima

Komentara 113

Avatar juricamesko
juricamesko
21:13 02.01.2016.

novinari a da se ostavite nagađanja,potajnih želja i skrivenih preporuka.za dan ili dva po riječima Karamarka znat će se ustroj vlade odnosno broj ministarstava a za nekoliko dana i imena ministara.sačekajmo pa onda sudite tko je dobar a tko loš.biti će tu poput premijera ugodnih iznenađenja.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
20:38 02.01.2016.

Naravno da je svima najbitnije mjesto ministra financija al ne razmem zakaj konacno ne dobimo pravog ministra jer dosad je bil samo jedan ministar i financija i poljoprivrede naravno njegovo se ime nesmije izgovorit jer je monopolist i dobiva najvise poticaja u drzavi dok je u isto vrijeme i jedan od najvecih uvoznika

Avatar juricamesko
juricamesko
21:18 02.01.2016.

već vidim da dežurnim skojevcima niti jedno ime neće valjati ma koliko respektabilno ono bilo.pa da pokupe par portira,nekoliko policajaca,tri vatrogasca i pet poljoprivrednih radnika (svima navedenim zanimanjima se ispričavam) ne bi mogli biti lošiji od prošle vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije