Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedam pojmova

'Najveći društveni problem je pesimizam koji ponekad nije opravdan'

Navijačica
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/12
19.07.2018.
u 17:14

Poniznost može imati i negativno značenje, dok skromnost označava ponašanje bez uzdizanja ega, kaže sociolog Dragan Bagić

Bile kratke ili duge, riječi imaju moć. Ona je sadržana u njihovu značenju, smislu. I zato nas riječi mogu ushititi, rastužiti, rasplakati, ustrašiti, ukopati, ponijeti, dati nam krila, ujediniti, razdvojiti, obeshrabriti, osokoliti...

A ovih dana u našoj se zemlji, zahvaljujuću antologijskom uspjehu nogomene reprezentacije i zanosu koji nas je obuzeo zbog načina na koji je taj uspjeh ostvaren, nakon dugo vremena, ponovno izgovaraju neke posebne riječi koje nas podsjećaju na pomalo zaboravljene vrijednosti. Te se riječi izgovaraju da bi se opisalo kako se osjećamo, što nas je proželo, što želimo... Ponos. Zajedništvo. Duh. Optimizam. Dostojanstvo. Poniznost. Euforija. I te su riječi nadahnjujuće. Ali što je možda i najvažnije, one su i – obvezujuće.

Upravo to ističe i sociolog Dragan Bagić, ukazujući na još neke nijanse, moguće zamke i odgovornost svakoga od nas prema onome što te riječi znače.

Optimizam itekako potreban

– Optimizam je zaista nešto što je našem društvu nedostajalo i uspjeh naših nogometaša donekle je vratio ljudima taj osjećaj optimizma, pa se i taj pojam počeo češće upotrebljavati. No, vidjet ćemo je li to što se događa samo prolazna faza vezana uz ovaj događaj ili će se iz svega toga razviti širi društveni optimizam koji nam je itekako potreban. Jer, najveći društveni problem kod nas danas jest rašireni i sveprisutni pesimizam koji u nekim elementima jest utemeljen, ali opet u nekim elementima i nije. I ovaj nogometni uspjeh jedan je od događaja koji nas osvještavaju da taj pesimizam ponegdje i ponekad nije opravdan – kaže Dragan Bagić koji bi navedenom popisu ovih dana najizgovaranijih riječi dodao još neke koje su se spominjale, a po mnogo čemu su važne, pa čak i presudne, a također nedostaju u našem društvu.

Nedostaje i profesionalizam

– To su profesionalizam, odgovornost i ustrajnost, upornost. I toga nam kronično nedostaje. A kada već spominjemo riječ “poniznost”, moram reći da se meni više sviđa pojam “skromnost”. Jer poniznost može imati i negativno značenje u smislu bespogovorne poslušnosti, dok skromnost označava ponašanje bez uzdizanja vlastitog ega.

“Zajedništvo” pak može biti opasan pojam. Njega se često zloupotrebljava u totalitarnim sustavima kako bi se spriječile opravdane kritike na djelovanje autoriteta i centara moći. Često upravo oni pokušavaju nametnuti zajedništvo pa se onda puk na to “upeca”. Zajedništvo se ne smije pretvoriti u sprečavanje demokratske kulure, kritike, dijaloga i rasprave – pojašnjava Bagić kojem je teško predvidjeti hoće li se pojmovi koje označavaju trenutačni zanos u društvu moći čuti i u mjesecima koji dolaze:

Navijačica
1/74

Transformacijski potencijal postoji, ali on sam po sebi neće rezultirati promjenom pa se, nažalost, može dogoditi da sve ovo bude samo trenutačna, prolazna stvar. I zato bi bilo važno da se svi oni koji su na pozicijama na kojima se donose odluke potrude da ti pojmovi, njihova značenja i vrijednosti, i dalje ostanu prisutni. Zato na ovom događaju koji je sve to izazvao treba svjesno, planski graditi pozitivnu promjenu.

Neka doza nelagode može se sad uočiti kod političara pa je ključno da ove riječi i vrijednosti ostanu prisutne u javnosti kao neka vrsta poluge za pritisak. U političkim se procesima ne bismo smjeli nastaviti ponašati na isti način već bi od političkih elita trebali tražiti da principi i vrijednosti koje su sad došle u prvi plan, u prvom planu i ostanu. 

>> Pogledajte najbolje trenutke dočeka Vatrenih 

Komentara 25

Avatar dpejakovic
dpejakovic
17:24 19.07.2018.

Pesimizam je djelo medija! To tvrdim već 18 godina!!

UM
umnjak
17:22 19.07.2018.

Pesimizam šire prije svega ”novinari” koji tjeraju mlade iz Hrvatske. A oni svi ovdje ostaju. Kad bi barem zamjenili uloge.

DU
Deleted user
17:47 19.07.2018.

Najveci problem je korupcij u svim sverema drustva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije