Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski nobelovac

Najveće tajne kontroverznog pisca!

Ivo Andrić
Foto: A.Akšamija/Fototeka Zavičajnog muzeja Travnik
1/2
03.12.2019.
u 16:03

Tko je čovjek pred kojim se krojila svjetska povijest?

"Andrić je bio politički oportunist. Vješto je skrivao svoje pravo lice; razvio je posebnu taktiku maskiranja i vješta prilagođavanja novonastalim prilikama." Akademik Krešimir Nemec, jedan od najvećih poznavatelja rada i života Ive Andrića, precizno detektira njegove paradokse.

"…kasnije je želio samo udoban život kako bi se mogao mirno posvetiti pisanju i književnosti. Zato je bio spreman na brojne i bolne kompromise", nastavlja Nemec.

U novom specijalu Biografije slavnih otkrivamo kontroverzije o mjestu i datumu rođenja Ive Andrića, pišemo o njegovu siromašnom, ali sretnom odrastanju u Višegradu, potom o odlasku na studij u Zagreb, grad kojim nije bio oduševljen, ali koji ga je toplo dočekao zbog njegovih protuaustrijskih stavova i u kojem je objavio prvu zbirku poezije "Ex ponto".

Foto: Miki Đurašević/Fototeka Zavičajnog muzeja Travnik

Književnost koja nadrasta nacionalne granice i postaje svjetska

Andrić je pisao izvan okvira vremena i geografskog prostora. Svaki događaj koji opisuje, bila riječ o ratu, nasilju ili drugim silnim bijedama povijesti, metafora su svih ratova u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Andrićevo je djelo univerzalno i nudi ključ, govorio je Karaulac, kako da se iz jednog događaja razumiju drugi.

U tome je i srž Večernjakova Specijala posvećenog jedinom književnom nobelovcu s ovih "naših" prostora. Iznosimo činjenice iz biografije čovjeka koji je bio i pripadnik Mlade Bosne i zagovaratelj integralnog jugoslavenstva i diplomat u Hitlerovu Berlinu i član Komunističke partije.

Objašnjavamo povijesne okolnosti u kojima su nastajala njegova kapitalna djela, njihovu snagu, liričnost i mudrost, njegovo odbijanje objavljivanja pod kvislinškom vlašću, rasvjetljavamo odnose s Titom i Krležom, razmatramo tretman Andrića u hrvatskoj lektiri u kojoj je prisutan i aktualan desetljećima.

Pišemo o čovjeku čija su djela prevedena na 43 jezika i kojima se klanjaju milijuni čitatelja diljem svijeta, ne mareći za piščevu nacionalnu pripadnost.

Više pročitajte u Specijalu Ivo Andrić na 132 stranice koji možete potražiti na kioscima od 17. prosinca.

Ekskluzivni pokrovitelj specijala

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije