Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPIS

Najveće financijske pogreške koje donosimo tijekom života

Kupnja
Foto: Shutterstock
07.03.2019.
u 11:00

Velika je vrlina i snaga učiti iz vlastitih pogrešaka, ali kad je riječ o novcu, bilo bi mnogo bolje da učimo iz tuđih – jer je često prekasno da krenemo ispočetka

Velika je vrlina i snaga učiti iz vlastitih pogrešaka, ali kad je riječ o novcu, bilo bi mnogo bolje da učimo iz tuđih – jer je često prekasno da krenemo ispočetka. Pogreške vezane uz novac uglavnom su rezultat specifične životne situacije (npr. mladosti i neiskustva), neznanja, karaktera ili nečeg sličnog. Takve pogreške teško se ispravljaju i često se plaćaju cijeli život – i to doslovno. Evo popisa nekoliko najvećih pogrešaka koje biste trebali izbjeći. 

1. Ne štedite za mirovinu za vrijeme radnog vijeka
Mirovina je nešto daleko, pogotovo kada imaš 23 i primaš svoju prvu plaću. Dovoljno je daleko i trenutačno nije toliko važna da odmah počnemo odvajati novac. Međutim, vrijeme brzo prolazi, a vrijeme za štednju u doslovnom je smislu novac. Promislite o tome koliko novca želite uštedjeti za dane umirovljenja, informirajte se o tome na koliko možete računati iz obveznih fondova, a koliko želite dodatno sami uštedjeti. Jednog dana bit ćete sretni što niste napravili veliku pogrešku i ne morate razmišljali o tome kako ćete živjeti kad budete u mirovini. 

2. Ne vodite osobni proračun 
Vođenje osobnog proračuna na papiru nije jednako razmišljanju o troškovima koje vrtimo u glavi. Neki često misle, ako imaju predodžbu o tome na što i koliko troše, da je to vođenje osobnog proračuna – ali nije tako. Mnogi mali, svakodnevni izdaci odnose veliku količinu novca iz našeg novčanika, a da toga nismo svjesni. Također, bez jasnog mjesečnog, pa i godišnjeg pregleda nemamo jasnu sliku u kojoj mjeri ostvarujemo svoje financijske ciljeve kroz vrijeme. Ako želite početi upravljati svojim novcem (iako je to samo džeparac), počnite voditi osobni proračun. Ne vodite li osobni proračun, to je život bez plana i ne vodi nikamo. 

3. Život od prvog do prvog u mjesecu 
Život od prvog do prvog strategija je nestrateškog vođenja osobnih financija, a tako žive mnogi ljudi. Istina je da ne možemo predvidjeti što nam život nosi, ali za neke neočekivane događaje ipak se možemo dobro pripremiti. Život „od plaće do plaće“, život je koji sliči brodu bez jedara i kormilara, pa idemo onamo kamo nas događaji nose. Ako želimo uzeti stvari u svoje ruke, važno je znati koliko novca možemo potrošiti na što i svaki mjesec odvajati u fond štednje za crne dane i neočekivane izdatke. 

Mirovina je tako nešto daleko, pogotovo kada imaš 23 i primaš svoje prve plaće. Dovoljno
daleko i trenutno malo značajno da ne odvajamo dio novca za taj cilj. Međutim, vrijeme izrazito brzo prođe, a vrijeme je za štednju u doslovnom smislu novac.

4. Prevelika, nepotrebna potrošnja 
Velika bogatstva u pravilu se prokockaju novčić po novčić. Često male, svakodnevne kupnje ne zabrinjavaju, ali kad ih sve stavimo „na hrpu“, iznos često šokira. Svakodnevno ispijanje kave, cigarete, svakodnevni odlasci u restorane, troškovi televizijskih kanala, raznih pristojbi i slično... Sve se to skupi. Ako samo na razini tjedna na te male, ali velike troškove potrošite 200 kn, na razini godine riječ je o trošku višem od 10.000 kn. Osvijestite sve male troškove koji odnose velik novac i upoznajte svoje potrošačke obrasce. Tako ćete u svakom trenutku upravljati vlastitim novcem, a ne on vama. 

5. Život na kredit 
Korištenje kreditnih kartica u svakodnevnoj kupnji, kupnja namirnica na rate, uzimanje brzog bezgotovinskog kredita za odlazak na zimovanje ili kupnju cipela primjeri su života na kredit. Jako je lako odustati od vođenja vlastitog proračuna kad su nam apetiti mnogo veći od mogućnosti, a to pokušavamo pokriti životom na kredit. Ne postoji lagan način suočavanja s vlastitim mogućnostima i idejom da si neke stvari ne možemo priuštiti, i da je to potpuno O. K. Jer postoje stvari koje si možemo priuštiti i zbog kojih trebamo biti zahvalni i radosni. Ideja je da se usredotočimo na ono što možemo i da u tome uživamo – jer uvijek postoje mnogi bogatiji i oni koji mogu kupiti mnogo više – ali to nije dovoljno dobar razlog da se zadužujemo i dovodimo financijsku budućnost u pitanje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije