Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Najveće arktičko istraživanje u povijesti

25.05.2020.
u 20:34

Projektiran u Hamburgu, sagrađen u Kielu, novi je brod bio upravo ono što je Grunenberg i reklamirao – vrhunac znanosti kroz tehnologiju

Polarstern, znanstveni ledolomac koji je prvi put zaplovio 1982. godine i nakon toga ostvario više od 100 znanstvenih ekspedicija, vjerojatno će svoj sjajni put završiti na spektakularan način. Jer, planirano je da RV Polarstern, odnosno Polarna zvijezda, uskoro dobije svojeg nasljednika.

Bila je to ideja Horsta Grunenberga, SPD-ovog zastupnika u Bundestagu. Objasnio je Helmutu Schimdtu, tadašnjem kancelaru, bilo je to 1978. godine, kako treba sagraditi ozbiljan istraživački brod, ništa manje od toga. Jer, brod je, kada nije na misijama, trebao opskrbljivati istraživačke postaje na nepristupačnim područjima.

I Schmidt je pristao, njegova je socijalno-liberalna vlada odobrila 110 milijuna tadašnjih maraka za gradnju broda namijenjenog polarnim istraživanjima, dvostruko više od prvotno planirane. Bilo je to dovoljno novca da se brod smjesti u sam svjetski vrh po mogućnostima koje je pružao u svrhu istraživanja. Projektiran u Hamburgu, sagrađen u Kielu, novi je brod bio upravo ono što je Grunenberg i reklamirao – vrhunac znanosti kroz tehnologiju.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili u našem e-izdanju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije