Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još iz jugoslavije

Najveća švicarska banka tuži Hrvatsku zbog duga od 45 milijuna dolara

UBS banka
Foto: www.ubs.com
18.10.2014.
u 09:51

Najveća švicarska banka UBS tužila je Hrvatsku saveznom sudu u New Yorku zbog duga od 45 milijuna dolara glavnice i kamata za podmirivanje obveza koje je preuzela nakon raspada Jugoslavije...

Najveća švicarska banka UBS tužila je Hrvatsku saveznom sudu u New Yorku zbog duga od 45 milijuna dolara glavnice i kamata za podmirivanje obveza koje je preuzela nakon raspada Jugoslavije, javlja Reuters.

Prema tužbi, Jugoslavija je 1988. godine izdala dug kao dio restrukturiranja kojim je zemlja pokušala pokrenuti gospodarstvo. Jugoslavija se raspala 90-ih, a 2001. godine vanjski dug je podijeljen među nekadašnjim članicama: Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Slovenijom, Crnom Gorom i Srbijom.

Dok su ostale zemlje podmirile dugove, Hrvatska je i dalje dužna banci. Iako je Hrvatska godinama pregovarala s bankom o vraćanju duga, nisu došli do dogovora. - Unatoč svemu, Hrvatska nije platila dugogodišnji dug UBS-u, te UBS više nema izbora, navodi se u tužbi. Glasnogovornik hrvatske ambasade u Washingtonu nije komentirao tužbu.

>>Hrvatska najzaduženija, Slovenci imaju najviše plaće, a BDP na razini 1991.

>>Hrvatski vanjski dug rekordnih 108 posto BDP-a!

Komentara 20

DU
Deleted user
10:47 18.10.2014.

45 mil. Nije strašno koliko pad Rating-a. Ubankarskom svijetu to znaci Hrvatska je nesigurna zemlja, onda nitko ne želi posuditi novac naročito ne po maloj kamati, to znaci Hrvatska ce ovo platiti u milijardama... A političari se prse kako odolijevaju pritisku... A cak i Bosna platila svoj dio duga... To je sve samo ne inteligentno... Ovu drug riječ večernji ne dopusta ali bi vise odgovarala...gl...

CI
cinbenik
10:12 18.10.2014.

Zasto HDZe nije vracao naslijedjene dugove,a uzimao naslijedjeno zlato i bogastvo od YU......

DU
Deleted user
13:05 18.10.2014.

U ovom svijetu je najvažnije otplaćivati redovno dugove, onda se gospodarstvo uvijek moze jeftino zadužiti... Onda su i ukupni dugovi manji, a time i cijena proizvoda i radne snage...dobri i sigurni dužnici dobivaju u krizi novac i bez kamate...to se mora znati... Inače jedno društvo mora sve te propuste izjednačiti i snositi troškove kroz porez... Proslo je puno godina od rata ali ekonomski nije napravljen korak naprijed...to samo košta...i to ne samo fiktivno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije