Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ledeni pokrov

U Nizozemskoj najveća snježna oluja u 10 godina, u Njemačkoj 222 prometne nesreće zbog snijega

firo: 07.02.2021 onset of winter, snow, snow flurries, snow drifts, winter chaos in Mvºnsterland NRW, North Rhine-Westphalia, winter
Foto: firo Sportphoto/DPA/PIXSELL
1/8
07.02.2021.
u 15:25

Željeznički promet zbog nanosa snijega poremećen je i u susjednoj Njemačkoj

Nizozemsku je u nedjelju zahvatila prva velika snježna oluja u zadnjih 10 godina, koja je poremetila željeznički i cestovni promet, a hladna fronta nastavlja se kretati prema ostalim dijelovima sjeverne Europe.

Željeznički promet zbog nanosa snijega poremećen je i u susjednoj Njemačkoj, a Britanci se u području Sjevernog mora pripremaju za dolazak oluje koju su nizozemski meteorolozi nazvali 'Darcy'.

Vremenske su nepogode u tolikoj mjeri loše da je nizozemska vlada odlučila na nekoliko dana zatvoriti sve centre za testiranje na koronavirus.

firo: 07.02.2021 onset of winter, snow, snow flurries, snow drifts, winter chaos in Mvºnsterland NRW, North Rhine-Westphalia, winter
1/11

Nizozemska meteorološka agencija KNMI za nedjelju je u cijeloj državi objavila crveni alarm, upozoravajući na vjetrove koji će puhati brzinom i do 90 kilometara na sat te na "jaku hladnoću".

Internetska stranica koja se bavi prognoziranjem vremena Weer.nl upozorila je na to da kombinacija snažnog vjetra sa snježnim padalinama "službeno znači snježnu oluju u cijeloj zemlji".

"Radi se o prvoj većoj snježnoj oluji nakon duljeg razdoblja. Naime, zadnja je zemlju zahvatila u siječnju 2010.," kažu meteorolozi.

U većem dijelu zemlje dosad je napadalo između pet i 10 centimetara snijega, no u nekim je dijelovima izmjereno i 30 centimetara.

Nacionalni željeznički prijevoznik NS izvijestio je da je polazak svih vlakova u cijeloj zemlji zasad otkazan do podneva. Vozačima se savjetuje da izbjegavaju putovanja, a agencije izvješćuju o 85 slučajeva pomoći automobilima koji su usred snježnih nanosa ostali zarobljeni na cestama.

U idućih deset dana u cijeloj se zemlji očekuju temperature ispod ništice.

U Njemačkoj snijeg je uvelike omeo promet vlakova u Sjevernoj Rajni Vestfaliji te je od subote poslijepodne izazvao velike prometne zastoje i 222 prometne nesreće, prenijela je njemačka agencija dpa.

U sjevernim dijelovima Njemačke očekuje se do 40 centimetara snijega.

Snijeg je padao i u Belgiji, ali u mnogo manjim količinama, no u toj se zemlji očekuje veliki pad temperatura.

U Britaniji vlasti su izdale vremenska upozorenja za jugoistočnu Englesku uz najavu mnogo snijega i otežane uvjete prometovanja cestama, željeznicom i zrakom.

Komentara 4

ST
stefj
16:04 07.02.2021.

Koja panika radi 10-20 cm snijega i malo vjetra. Zamislite, čak je i temperatura pala ispod nule... Cijela zemlja blokirana i nikome ništa. A kod nas kada radi snijega tramvaji voze sporije pola sata, odmah drvlje i kamenje kako ništa ne valja...

GU
General_U
15:51 07.02.2021.

Ma neka sniga pun mi je kufer ovog globalnog zatopljenja

Avatar majkuvam
majkuvam
13:59 08.02.2021.

Veoma neobično da u zimi pada snijeg....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije