Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomažu pirotehničarima

Najveća pomoć u traženju mina postali su miševi

miš
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
27.02.2016.
u 00:15

Afrički gigantski torbasti miševi dnevno pretraže i 755 kvadratnih metara minski sumnjivog terena i vrlo su efikasni u nalaženju mina

U minskim poljima diljem svijeta pirotehničari pokušavaju iskoristiti svaku pomoć koja bi mogla doprinijeti spašavanju ljudskih života i rezultirati razminiranjem terena uz što manje žrtava. Tako su i pirotehničari u Kambodži dobili posebno pojačanje.

Kako piše Independent, njima su se u potrazi za minama pridružili miševi koji su se pokazali kao velika pomoć. U gotovo tri tjedna zajedničkog rada na pronalaženju mina rezultati su se znatno poboljšali. Na prostoru sjeverozapadne Kambodže, na kojem je od mina poginulo i ranjeno više od 15 ljudi, dva hektara očišćena su od eksplozivnih naprava.

Svakog miša na uzicama drže dva čovjeka, koji se nalaze u sigurnoj zoni, dok miš ordinira po opasnom terenu njuškajući i tražeći mine. Afrički gigantski torbasti miševi prijeđu i do 755 kvadratnih metara u jednom danu na minskim poljima, vrlo su zahvalni suradnici, a uz to i nikad nisu gladni jer o njima brigu vode njihovi ljudski kolege.

>> Znanstveno dokazano: I miševi pjevaju serenade svojim ženkama

Komentara 2

SH
Shiny5
14:21 27.02.2016.

Kad se razmnože bit će veselo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije