Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lista kriminalaca eu u bijegu

Plavuša iz Finske među ubojicama i mafijašima. Među najtraženijim bjeguncima i dva Hrvata

Marina Cecilia Kettunen
Foto: eumostwanted.eu
1/6
29.01.2016.
u 18:01

Plavuša iz Finske među ubojicama i mafijašima

Najtraženijim bjeguncima Europske unije koji mjesecima ili čak godinama uspješno izmiču rukama pravde to će od ovog petka, zahvaljujući novom zajedničkom projektu Europske mreže timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) definitivno mnogo teže polaziti za rukom.

Taj ENFAST-ov projekt internetska je stranica www.eumostwanted.eu koja je u petak puštena u rad, a koja je zamišljena kao mjesto na kojemu će se objavljivati podaci o najozloglašenijim međunarodno potraživanim osobama koje su osuđene ili osumnjičene za počinjenje teških kaznenih ili terorističkih djela u Europi. Kako je i Hrvatska nakon svog ulaska u Europsku uniju postala punopravna članica ENFAST-a stranica s listom najtraženijih bjegunaca u EU u petak je predstavljena u Ravnateljstvu policije u Zagrebu.

Preskočio zid od tri metra

– Svaka od 22 članice EU-a, koliko ih trenutno sudjeluje u projektu, može na stranicu staviti po dvije osobe za koje pretpostavlja da se nalaze na terirtoriju druge članice. Glavni kriteriji po kojima se bjegunac “kvalificira” za stavljanje na listu najtraženijih ovise o težini kaznenog djela koje je počinio i o trenutnom interesu koji za njim ima država članica.

Ta lista se u svakom trenutku može promijeniti ovisno o tim kriterijima – pojasnio je Goran Žaja, voditelj Odjela za ciljane potrage. Po tim kriterijima trenutno najtraženiji bjegunci za kojima traga Hrvatska i koji se nalaze na stranici su Bojan Dragičević i Darjan Ješovnik.

Dragičević je sa Zoranom Svitlicom u kolovozu 2008. godine opljačkao banku u Šibeniku, zbog čega je osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora. U bijegu je bio do svibnja 2012. godine kad je uhićen u BiH i izručen Hrvatskoj, nakon čega je bio smješten na Odjelu pojačanog nadzora u zatvoru u Lepoglavi. U rujnu 2013. uspio je pobjeći iz zatvora, no uhićen je isti dan. U travnju iduće godine premješten je u pulski zatvor odakle je pobjegao 22. kolovoza 2014. godine. Preskočio je tri metra visok zid iskoristivši trenutak nepažnje pravosudne policajke i dvojice vježbenika koji su ga sprovodili u ćeliju nakon šetnje. Vidjevši da sumanuto trči i penje se po zidu, policajci su i zapucali u zrak, no bjegunac je već bio iza zida, a od tada mu se gubi svaki trag.

Darjan Ješovnik slovenski je državljanin koji je bio član kriminalne organizacije koja je prošvercala najmanje 718 kilograma kokaina iz Brazila u Španjolsku, odakle su je prevozili u druge europske zemlje - Hrvatsku, Sloveniju i Nizozemsku. Većina članova ove kriminalne organizacije je uhićena, no Ješovnik je u bijegu od 2011. godine.

Anonimne informacije

– Hrvatska ima dosta dobre rezultate u potragama za bjeguncima, što potvrđuju i statistički podaci prema kojima su 2015. godine uhićene i predane 224 osobe, godinu ranije 201, dok su 2013. uhićene i izručene 132 osobe – pohvalio je našu policiju Mario Rošić, voditelj službe za međunarodnu policijsku suradnju.

Na kraju izlaganja Goran Žaja pojanio je kako je cijeli projekt pokrenut zato jer su kroz rad na terenu zamijetili kako jako puno informacija o bjeguncima dobivaju od građana, kojima je sada omogućeno da potpuno anonimno ostavljaju informacije putem ove web-stranice.

Foto: eumostwanted.eu

Najveći bjegunci: Plavuša iz Finske među ubojicama i mafijašima

Salah Abdeslam
Francuska: Najtraženiji bjegunac u EU. Sudjelovao je u terorističkim napadima u Parizu 2015.

Gregorian Bivolaru
Rumunjska: Učitelj joge seksualno je iskorištavao djecu, a za šutnju im je davao slatkiše i(li) novac

Jean-Claude Lacote
Belgija: U bijegu iz zatvora u kojem je služio zbog ubojstva pomogla su mu dva policajca i njegova djevojka

Arūnas Garšva
Engleska: Bacio je eskort damu kroz prozor s trećeg kata zgrade jer nije pristala na spolni odnos

Mateo Messina Denaro
Italija: Šef Cosa Nostre ubio je sina jednog od svojih mafijaša koji je surađivao s policijom, zbog čega je i osuđen

Ringaila Algimantas
Litva: Od 2005. do 2014. godine “na veliko” je švercao drogu i oružje, a sudjelovao je i u švercu ukradenih automobila

Amim Boali
Švedska: Na Božić je pred očima desetaka očevidaca na trgu ispalio cijeli spremnik pištolja u svoju žrtvu

Derek Ferguson
Velika Britanija: Jedini Britanac na listi je 2007. u baru u Glasgowu ubio barmena i potom pobjegao u Španjolsku

Hime Lufaj
Austrija: 10.000 eura nudi policija za informacije o Albancu koji je nožem na ulici više puta izbo njihovog kolegu

Marina Cecilia Kettunen
Finska: Jedina žena među bjeguncima počinila je više prijevara čime si je priskrbila milijune eura

Tibor Foco
Austrija: 86’ je ubio prostitutku, a 1995. pobjegao je nakon što su ga pustili iz zatvora da ode pisati ispit na Pravni fakultet

Róbert Nigut
Slovačka: Ovog ubojicu i švercera oružja policija je označila kao jednog od najokrutnijih na listi bjegunaca

>> Među najtraženijim europskim bjeguncima i pljačkaš banke koji je pobjegao iz Lepoglave

Komentara 19

Avatar Kroettelsfrkatsch
Kroettelsfrkatsch
20:27 29.01.2016.

2 Hrvata (kaže naslov). Jedan ima srbijansko prezime, a drugi je Slovenac...ili mi je nešto promaklo? Nije važno. Lovite ih...

Avatar Plan B
Plan B
21:14 29.01.2016.

Čujte vi k. sinovi u VL PORTALU: to su vaši YU WEEKEND GANGSTERI s max. hrvatskim drzaljanstvom. Koju vi Antihrvati to furate politiku u VL-u. Treba vas sve do zadnjega prebiti ko macku.

AN
anticenzura
19:04 29.01.2016.

Cuj da Hrvatska ima dosta dobre rezultatee u potrazi za bjeguncima, najtrazeniji nam sjede pred nosom u Vladi i Saboru ;) Nekada su se po drzavi kacile fotke s krimosima - trazi se , a danas na istima pise glasaj za mene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije