Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irak

Najteži napad na američke baze u godinu dana: Ispalili rakete - jedna osoba poginula, petero ranjenih

Smoke rises over the Erbil
Foto: THAIER AL-SUDANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.02.2021.
u 06:46

Napad se dogodio uslijed eskalacije napetosti između američkih snaga, njihovih iračkih i kurdskih saveznika s jedne, te iračkih milicija s druge strane.

U raketnom napadu na američku vojnu bazu u sjevernom Iraku u ponedjeljak, prema inicijalnim izvješćima ubijen je jedan civilni zaposlenik američke tvrtke a pet je osoba ranjeno, uključujući jednog pripadnika američkih snaga.

Američka koalicija u Iraku priopćila je kako je riječ o najtežem napadu na koalicijske snage u gotovo godinu dana, uslijed eskalacije napetosti između američkih snaga, njihovih iračkih i kurdskih saveznika s jedne, te iračkih milicija s druge strane.

Glasnogovornik koalicije napisao je na Twitteru da je došlo do napada na snage koalicije u kurdskom regionalnom glavnom gradu Erbilu, te da će detalji biti objavljeni naknadno.

Broken glass is seen at the Bright Castle Motors building after reports of mortar shells landing near Erbil airport Broken glass is seen at the Bright Castle Motors building after reports of mortar shells landing near Erbil airport, in Erbil, Iraq February 15, 2021. REUTERS/Azad Lashkari AZAD LASHKARI
Foto: AZAD LASHKARI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kurdski sigurnosni izvori priopćili su da su kasno navečer najmanje tri rakete pogodile područje nedaleko međunarodne zračne luke u Erbilu. Američke snage nalaze se u vojnoj bazi smještenoj tik uz civilni aerodrom.

Kurdsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako je oko 21,30 sati po lokalnom vremenu prema Erbilu i okolici ispaljeno više raketa te da ima ranjenih, ne navodeći pojedinosti.

Odgovornost za napad preuzela je skupina Saraya Awliya al-Dam.

Ključne riječi

Komentara 10

SI
sisavac
07:13 16.02.2021.

ne razumijem, stradao je civilni zaposlenik američke tvrtke... a američka tvrtka je... caritas? svašta, što niste istinu napisali, da je ubijen strani plaćenik, zaposlen u američkom privatnoj vojnoj kompaniji, čije usluge amerikanci često naručuju, kako bi izbjegli direktne optužbe za ratne zločine, a i prali novac. što niste naglasili da je irak zatražio da ameri sa svojom vojskom napuste irak. i da nema u iraku mjesta za nikakve američke saveznike kurde, koji rade protiv međunarodno priznate države. što niste napisali da su amerikanci pojačali vojnu prisutnost u siriji, 'na zaštiti naftnih i plinskih polja'. što niste napisali tko je napao i zapalio kolonu od 400 cisterni na granici irana i afganistana. čemu ljudima neistine plasirate, a važne stvari skrivate ili ih umanjujete, fabricirate činjenice... medij je u svojoj osnovi prenositelj nečega, u ovom slučaju vijesti. mediji ne bi smjeli stvarati vijesti. niti informacije. a samo to rade. to nije izvorno novinarstvo, to je fabrikat. u stvari konstrukt.

Avatar southman
southman
07:23 16.02.2021.

I Poljaci su svojevremeno tako napali Njemačku 1939. A onda je uslijedila krvava odmazda.

SP
speed208
07:21 16.02.2021.

kako sijete tako zanjete......nikad niste odgovarali za svoja nedjela u citavom svjetu o uvodjenja demokracije i "mira" kao ni crkva koja je stoljecima u ime kriza ubijala i kolonizirala zemlje i nametala na silu svoje nauke i lazi.....ameri nisu nacijaa i nemaju povijest....ljudi bez vlastite nacije i povjesti nisu nista drugo nego lesinari . jedini pravi ameri su indijanci i meksikanci od sjevera do juga ......sjever ste osvajali ubijajuci indijance i vrsili genocid a na jugu su crkveni kolonizatori poubijali meksikance......pljuc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije