Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPECIJALIZACIJE Hoće li u budućnosti u bh bolnicama imati tko biti uz kirurge i oživljavati pacijente

Najstresnije specijalizacije ne zanimaju bh doktore

bih_lijec_tx.jpg
import
21.11.2006.
u 17:50

Diktira li privatna praksa opredjeljenje mladih domaćih liječnika za specijalizacije, pa se prihvaćaju “lakših” i  najunosnijih ili, jednostavno, nemaju motiva za teže i deficitarne medicinske grane? Ima li bojazni da liječnik u BiH u budućnosti, kada je riječ o javnom zdravstvu, ne bude više  potpuno u službi čovjeka, već novca? Ulogu svakako igra i slab materijalni položaj liječnika u javnom zdravstvu.

Nema patologa
Po podacima koje smo dobili u bh kliničkim centrima, KCU u Sarajevu, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u državi, UKC-u u Tuzli i KB-u Mostar, za pojedine medicinske grane već godinama uopće nema zanimanja za specijalizaciju.– Ono što je primijećeno zadnjih godina je da se mladi liječnici uopće ne zanimaju za specijalizacije iz oblasti anestezije i reanimacije, jer potražnje za tim specijalizacijama u prethodnih nekoliko godina nije bilo – kaže za Večernji list šefica Kadrovske službe KCU-a u Sarajevu Selma Ljuca. Kako je istaknula, patološka anatomija je u deficitu što se tiče potražnje za specijalizacijama, kao i ortopedska i opća kirurgija.

– Završeni studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru konkuriraju za specijalizacije po sklonosti. Deficitarne discipline su anesteziologija, biokemija, patologija, citologija i mikrobiologija – ističe glasnogovornica KB-a Mostar Adrijana Bošnjak.Upravo je jedan od najvećih problema u KB-u nedostatak patologa, koji se mora često angažirati čak iz Sarajeva.Kada je riječ o anesteziologiji i reanimaciji, i Amra Odobašić iz Odjela za odnose s javnošću UKC-a u Tuzli ističe da je i kod njih također u zadnje vrijeme jako slabo zanimanje za te specijalizacije.

Opada zanimanje
– Kako je, kada je riječ o anesteziologiji i reanimaciji, ta specijalizacija vezana za javno zdravstvo, smatramo da će zanimanje za nju opadati i u sljedećem razdoblju. Isto tako, ta je specijalizacija usko vezana uz kirurški tim, pa joj nema mnogo mjesta ni u privatnoj praksi.

Privatnici kirurzi s anesteziolozima imaju potpisane ugovore, pa se angažiraju po potrebi. Iako je to vrlo bitna medicinska grana, obično je svi vezuju uz kirurge, misleći da su anesteziolozi manje važni, što nije točno. Jer, ako anesteziolog zakaže, operacija može biti kobna. No, kod nas specijalizacije diktira privatna praksa – objašnjava nam dr. Nermina Mehinović, pomoćnica ministra zdravstva u Tuzlanskoj županiji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije