Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT STABLA DUG 343 GODINE

Najstariji hrast lužnjak postaje mamac za turiste

31.08.2018.
u 12:31

U Prašniku žele organizirati edukacijske sadržaje, prihvatni punkt, poučne staze, vidikovce i drugu infrastrukturu

U prašumi Prašnik, zelenoj oazi u srcu Slavonije, raste najveći i najstariji hrast lužnjak u Europi. Prema procjeni troje uglednih svjetskih znanstvenika iz Nizozemske, Finske i Engleske, koji su prije nekoliko godina posjetili ovo područje, taj gorostasni lužnjak niknuo je oko 1675. godine.

– Ponosni smo na svoj hrast. Takva stabla mogu živjeti do tisuću godina, ali samo ako rastu u parkovima i ako ih se njeguje. Ovo je, međutim, jedinstven slučaj da hrast u prirodnom okruženju doživi takvu starost – kaže Damir Jelić iz novogradiške podružnice Uprave šuma.

Pomoću preciznih laserskih instrumenata utvrđeno je kako obujam hrasta na visini od 1,30 metara iznosi 7,82 metra. Visok je 40 metara, a drvna mu masa premašuje 50 kubnih metara. Svjedok vremena iz novogradiške prašume niknuo je u doba turske vladavine, a preživio je i Austro-Ugarsku, obje Jugoslavije i dočekao samostalnu Hrvatsku. Kada bi kojim slučajem mogao govoriti, znatiželjnom bi slušatelju iz prve ruke prepričao slavonsku povijest. S obzirom na to da se i njegov životni vijek ipak neumitno bliži kraju, novogradiški su šumari odlučili sačuvati njegov genetski kod za generacije koje dolaze. Skupili su žirove koji su opali oko hrasta, uzgojili sadnice i predali ih Šumarskom institutu, gdje su vegetativnim razmnožavanjem proizvedene sadnice iste genetske strukture i koda.

– Želimo sačuvati kontinuitet i sigurno potomstvo najstarijeg hrasta kako bi djeca iz osnovnih i srednjih škola te studenti koji će ovdje dolaziti na terensku nastavu imali mogućnost upoznati se s njim. Ipak je riječ o ogromnom kulturnom, prirodnom i nacionalnom bogatstvu koje nema nitko drugi – ističe Jelić.

Prašnik ima golem turistički potencijal, pri čemu je velika prednost to što se nalazi na odličnom prometnom položaju, neposredno uz cestu koja spaja Okučane i Staru Gradišku. Od starog bi hrasta trebao nastati autohtoni suvenir, a aktualizirana je i ideja o pretvaranju cijelog tog područja u turističku atrakciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije