Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li sretni?

Najsretniji narod: U Iraku sretniji nego u BiH i Srbiji, gdje su Hrvati?

Trg Bana Jelačića u Zagrebu
Arhiva VL
09.09.2013.
u 11:26

U odnosu na prethodno istraživanje provedeno od 2005. do 2007., prosječna sreća u Hrvatskoj pala je za 0,16 bodova. Ipak, u studiji piše da je "svijet postao nešto sretnije i velikodušnije mjesto u posljednjih pet godina"

Na čak 156 stranica objavljen je 2013. World Happiness Report, koji donosi rezultate istraživanja o tome koji su narodi najsretniji na svijetu. Prema izvještaju o istraživanju koje provodi sveučilište Columbia, na prvom mjestu su Danci, zatim Norvežani, Švicarci, Nizozemci i Šveđani, a najnesretniji žive u Ruandi, Burundiju, Centralnoj Afričkoj Republici, Beninu i Togu, koji je na posljednjem 156. mjestu.

Hrvatska je na 56. mjestu. Na ljestvici od 1 do 10 naša je prosječna razina sreće 5,66. Iznad nas na ljestvici su Peruanci, Malezijci i Kazahstanci, a ispod nas Turkmenistanci, Uzbekistanci i Angolci.

U Iraku sretniji nego u BiH i Srbiji

Austrija je sa 7,36 na visokom osmom mjestu, a Slovenija sa 6,06 na 44. mjestu. Crna Gora sa 5,29 na 80. je mjestu, Kosovo sa 5,22 na 83. mjestu, Srbija i BiH s po 4,81 na 106. i 107. mjestu. Irak je na 105. mjestu, a Makedonija sa 4,57 na 118. mjestu. Mađari su na 110. mjestu.

Ne čudi što sve više hrvatskih građana svakodnevno traži način da novi život počne u Kanadi. Prema ljestvici sreće ta zemlja nalazi se na visokom šestom mjestu, Australija na 10., Novi Zeland na 13. te UAE na 14. mjestu, a bogati Katar na 27. mjestu.

U odnosu na prethodno istraživanje provedeno od 2005. do 2007., prosječna sreća u Hrvatskoj neznatno je pala, za 0,16 bodova.

Prema posljednjem izvještaju svijet je ipak postao nešto sretnije i velikodušnije mjesto u posljednjih pet godina, no ekonomska kriza i politički nemiri drastično su smanjili razinu zadovoljstva nekih naroda.

Drastičan pad zabilježile su Grčka, Italija, Portugal i Španjolska, zemlje koje je snažno pogodila kriza u eurozoni. Egipat, Mianmar i Saudijska Arabija također su skliznuli na ljestvici zbog političke krize. Najveći je pad sreće u Egiptu, u kojem je 2007. prosječna razina sreće bila 5,4, a 2012. pala je na 4,3.

Najveći porast zadovoljstva zabilježen je u Angoli, Zimbabveu i Albaniji, a na regionalnoj razini u Latinskoj Americi, na Karibima i u subsaharskoj Africi – iako je tamo smješteno i svih pet najnesretnijih zemalja.

>>Znate li kakve su navike sretnih ljudi?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije