Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NACIONALNO BLAGO

Najnoviji pokazatelji o kakvoći vode u Hrvatskoj: Zauzeli smo visoko peto mjesto u Europi

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
08.06.2020.
u 16:50

Ocjena kakvoće mora i voda za kupanje određuje se temeljem mikrobioloških pokazatelja Escherichije coli i crijevnih enterokoka, za koje su granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje i Uredbom o kakvoći voda za kupanje.

Kakvoća voda i mora za kupanje u Hrvatsko je na iznimno visokoj razini, piše u godišnjem izvješću Europske agencija za zaštitu okoliša za 2019. godinu. Hrvatska je na visokom petom mjestu u odnosu na razinu ukupne kakvoće za vode i more za kupanje s 95,6 posto izvrsno ocijenjenih točaka ispitivanja, odnosno odmah iza Cipra, Austrije, Malte i Grčke, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. 

Izvješće uključuje 28 zemalja na području Europe uključujući Albaniju, Švicarsku i Veliku Britaniju.

- Budući da izvješće obuhvaća ocjene kakvoće voda i mora za kupanje na ukupno 22.300 morskih, riječnih i jezerskih plaža u EU-u temeljenih na četverogodišnjim rezultatima ispitivanja, isti su indikacija kakvoće mora za kupanje za ono što se može očekivati na pojedinim plažama u predstojećoj sezoni - ističu. 

Sezona kupanja u okviru programa praćenja u Hrvatskoj započela je 18. svibnja i trajat će do 3. listopada. Uzorkovanja se provode na svakoj točki ispitivanja u razmacima od 15 dana ili češće u slučajevima iznenadnih i kratkotrajnih onečišćenja.

Ocjena kakvoće mora i voda za kupanje određuje se temeljem mikrobioloških pokazatelja Escherichije coli i crijevnih enterokoka, za koje su granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje i Uredbom o kakvoći voda za kupanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije