Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVA SU IM VRATA OTVORENA

Ovo su najbolje putovnice na svijetu: Švedska prva, slovenska 35. kao i američka, a hrvatska?

Putovnice
Foto: Thinkstock
1/7
03.03.2017.
u 21:30

Na samom vrhu liste najvrjednijih putovnica smjestila se Švedska. Svojim iseljenicima ova zemlja omogućuje putovanja bez vize u čak 176 zemalja

Tvrtka Nomad Capitalist bavi se offshore uslugama za iseljenike, a istražili su koliku vrijednost imaju državljanstva 199 zemalja svijeta.

Na samom vrhu liste najvrjednijih putovnica smjestila se Švedska. Svojim iseljenicima ova zemlja omogućuje putovanja bez vize u čak 176 zemalja, iako je i dalje u vodstvu po tom kriteriju Njemačka čija putovnica dozvoljava ulazak u 177 država svijeta. No, popis uključuje više varijabli pa su tako istražili visinu poreza na dohodak za iseljenike, globalni ugled zemlje, političke i osobne slobode te mogućnost posjedovanja više putovnica istovremeno.

Hrvatska se nalazi na 49. mjestu te njezini građani mogu bez vize otputovati u 149 država.

Donosimo popis 10 najboljih putovnica:

  1. Švedska
  2. Belgija
  3. Italija
  4. Španjolska
  5. Irska
  6. Finska
  7. Njemačka
  8. Danska
  9. Švicarska
  10. Luksemburg

Nakon Švedske, najvrjednije putovnice su također one iz zemalja članica Europske unije. Od sveukupno 43 putovnice na listi, čak 33 najpoželjnije one su zemalja članica EU. Zajedničko svima je, doduše, nedostatak poreza na dohodak za građane neovisno o njihovu mjestu prebivališta.

Foto: Nomad Capitalist/Screenshot

Pogledajte popis svih 43 zemalja po vrijednosti putovnica:

U odnosu na prošlu godinu pala je popularnost američkim, britanskim i njemačkim putovnicama. Američka putovnica dijeli 35. poziciju najpoželjnije zajedno sa slovenskom, a građani obaju zemalja bez vize smiju otputovati u 174 države.

Europljani time dokazuju da su u prednosti kad govorimo o slobodi kretanja diljem svijeta, dok stranci, s druge strane, u Europi smiju provesti svega tri mjeseca svakih pola godine.

>> Hrvatska se diplomatska putovnica zloupotrebljava

>> Croatia Airlines uvodi nove linije: iz Zagreba u Stockholm, Helsinki, Oslo i Bukurešt

Komentara 36

SL
slovenc007
22:05 03.03.2017.

Da i mi im kažemo da smo pored Hrvatske i onda znaju odakle smo!

IV
ivananic505
02:49 04.03.2017.

Eh, moj novinaru...ni tablicu ne znaš iščitati...S hrvatskom putovnicom se može u 149 zemalja bez vize što je večernji i prenio prije nekih dva mjeseca. A kako ste došli do broja 91 kad u tablici piše 91.5? Koja je to 0.5 država? http://www.vecernji.hr/hrvatska/s-hrvatskom-putovnicom-moze-se-u-149-zemalja-bez-vize-1139914

DU
Deleted user
06:07 04.03.2017.

Druge je sramota ali ovi primitivci se hvale. Za vrijeme snimanja filma povjesnog filma 2 drugi svjetski rat Jugoslavi pobise oko milijun glumaca.Heroji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije