Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HR REJTING

Najnovije istraživanje: Da su izbori u nedjelju HDZ bi izvukao tijesnu prednost pred SDP-om

Foto: Pixsell
20.05.2020.
u 19:56

Istraživanje je od 15. do 18. svibnja za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od 1400 ispitanika koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95 posto, uz statističku pogrešku od samo plus/minus 2 cijela 62 posto.

Na dan kada je predsjednik Republike odredio 5. srpnja za datum održavanja parlamentarnih izbora stiže novi HRejting.

Što su izbori bliže, neizvjesnost je sve veća. Da se glasa ovu nedjelju HDZ bi s 29,7% bio relativni pobjednik. Samo jedan posto manje ima SDP koji je ovaj mjesec na 28,7. I dalje je treća i jedina koja još prelazi izborni prag Škorina stranka. Ali je sada bliže devet nego 10 posto (9,3%).

Prvi ispod praga je Most (4,3%) koji je prije tri dana odlučio da će u srpnju sam tražiti svoju sreću, pokazuje novi Hrejting.

Bez koaliranja s jačim partnerom, nikakve šanse za ulazak u Sabor nema nijedna od preostalih 13 stranaka iz istraživanja. Ni HSS (2,2%), ni Pametno (1,7%), a ni IDS (1,6%) da je Hrvatska jedna izborna jedinica.

HNS bi zaokružilo manje od jedan i pol posto (1,4%) birača, a oko jedan se vrte: HSU (1,1%), Bandićeva (1,0%), Pernarova (0,9%) i stranka Anke Mrak Taritaš (0,8%) koja je izjednačena sa Živim zidom (0,8%).

Slijedi ga nova opcija - Stranka s Imenom i Prezimenom (0,7%) koja si je za glavnog stratega uzela Ivicu Relkovića, istog onog političkog analitičara koji je bio mostov taktičar kad je ta stranka osvojila 15 mandata.

Začelje HRrejtinga "drže" Škorini partneri - Neovisni za Hrvatsku (0,6%) i Hrvatski suverenisti (0,6%) te HSLS (0,6%).

Nešto veća promjena u odnosu na prošli mjesec dogodila se samo kod SDP-a i neodlučnih birača. Svi ostali padovi ili usponi mjere se u promilima i da politika nisu trendovi, ne bi bili spomena vrijedni. S popuštanjem epidemije koronavirusa, popustio je, čini se, i rast HDZ-a, pa je u odnosu na travanj kad je skočio za više od 2,5% i time se opet vratio na vrh, ta stranka sad u zanemarivom, ali ipak minusu (-0,2%).

SDP je nakon dvopostotnog prošlomjesečnog pada, sad narastao za 1,3%. Škorin Domovinski pokret gotovo je na istom (+0,1%), a nešto više, ali također sitno, narastao je Most (+0,3). Ono što bi bilo dobro da najmanje raste, raslo je najviše - broj neodlučnih birača - trenutačno ih je 12% (+1,4%).

U četiri najjužnije županije suvereno "vlada" HDZ. Njega bi ondje zaokružilo više od 40% birača. SDP je izbor za njih dvostruko manje. Izborni prag prelazi još samo Most, a pragu nadomak je Škorin Domovinski pokret. Blizu praga u Dalmaciji samo je bračni par Puljak.

U Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji te senjskom primorju - obrnuto! Tu suvereno vlada lijevi centar predvođen SDP-om koji dobiva više od 34%, a IDS više od 14,5%. Između njih je HDZ na točno 24%. Nitko više tu ne uspijeva doći ni do 2,5 posto biračke potpore.

Na istoku Hrvatske HDZ je prošli mjesec bio 18% jači od SDP-a, a ovaj je samo tri. Najviše mu je glasova očito uzeo Škoro koji je u svom kraju skočio na 20%. Skok se ovdje dogodio i HSS-u, pa se u Slavoniji i Baranji približio izbornom pragu.

Samo tri stranke prelaze prag i u izbornoj jedinici koja bi se prostirala od Like preko Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke do Karlovačke županije. Uz HDZ i SDP prošli je mjesec to bio Škoro. No ovaj je - Most, koji je sad na gotovo 7%, dok se Škorina travanjska potpora prepolovila, pa je u središnjoj Hrvatskoj trenutačno ispod praga.

Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji prvi je izbor SDP, drugi HDZ, treći Škoro i dalje više nitko. HNS koji je prošli mjesec na sjeveru Hrvatske imao više od 7% potpore, pao je ispod 3,5 posto.

Travanjski zaostatak od gotovo 10 posto za SDP-om u Zagrebu i okolici, HDZ je prepolovio. Pa je SDP sad na malo manje od 30%, a HDZ na malo više od 25. Deset posto uzima Miroslav Škoro. U Zagrebu i okolici, zagrebački je gradonačelnik prvi. Ali ispod izbornog praga, otkriva Hrejting.

Istraživanje je od 15. do 18. svibnja za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od 1400 ispitanika koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95 posto, uz statističku pogrešku od samo plus/minus 2 cijela 62 posto.

Ključne riječi

Komentara 62

OR
Orilogorilo
20:21 20.05.2020.

Ovi su jaci nego u Sjevernoj Koreji

IV
ivanpkc
21:05 20.05.2020.

Ankete su placene od HDZ a, pred izbore ce biti 1 posto prednosti za SDP, da misle desni biraci ak glasaju za skoru pobjedit ce komunisti, nemojte ljudi biti naivni na te ankete jer HDZ i SDP zajedno da idu u koaliciju nemogu pobjedit

CO
Corona20
20:11 20.05.2020.

Hahahahahahahahaahhahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije