Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Najmlađoj mami besplatna pravna pomoć

Autor
Ivanka Toma
08.04.2009.
u 20:07

Slučaj četrnaestogodišnje Romkinje R. A. koja je nedavno rodila blizance i ne može ostvariti nikakvo pravo jedan je od boljih primjera, kažu u Ministarstvu pravosuđa, o tome kada i kome valja pružiti besplatnu pravnu pomoć.

Upravo je, navode dalje, zbog slučajeva poput R. A., koja nema čak ni hrvatsko državljanstvo, nikakve prihode ni zdravstveno osiguranje, donesen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

– U ovom slučaju mogla bi se odobriti pravna pomoć za mladu majku i djecu u postupku stjecanja državljanstva, a u vezi s tim i ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje – odgovorili su u Ministarstvu pravosuđa na naše pitanje hoće li država financirati pravnu pomoć koja je nužna za preživljavanje R. A. i njezinih blizanaca.

Napominju i da, s obzirom na to da su upravni postupci u takvim slučajevima dugotrajni i relativno složeni, R. A. i šesnaestogodišnji otac blizanki trebaju stručnu pomoć koju u ovom slučaju mogu dobiti i od ovlaštenih udruga koje se bave specifičnom problematikom nacionalnih manjina.

Pravo zastupanja i novac u te svrhe dobile su zasad dvije romske udruge – Udruga žena Romkinja Hrvatske “Bolja budućnost” iz Zagreba koju vodi Ramiza Memedi i Udruga za pružanje pravne pomoći Romima i ostalim građanima grada Bjelovara. U Ministarstvu pravosuđa napominju da udruge pomažu strankama i pri popunjavanju zahtjeva za odobravanje besplatne pravne pomoći.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije