Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLETIO U SPLIT

Najmlađi sin kraljice Elizabete II. obišao Dioklecijanovu palaču

Split: Princ Edward u društvu gradonačelnika Opare obišao Dioklecijanovu palaču
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/35
16.05.2019.
u 16:55

Članovi Kraljevske obitelji smatraju se veleposlanicima Ujedinjenog Kraljevstva, pa su se Kraljevskoj Visosti na večeri na razaraču Britanske kraljevske mornarice HMS Duncan u splitskoj luci očekuju predstavnici Vlade RH i MORH-a

Njegova Kraljevska Visost Princ Edward, Grof od Wessexa, najmlađi sin britanske kraljice Elizabete II., došao je u dvodnevni posjet Splitu. U zračnoj luci u Resniku Princa Edwarda je dočekao i zaželio mu dobrodošlicu splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, a domaćin mu je Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik s kojim je poslijepodne, odmah po dolasku, obišao Dioklecijanovu palaču.

Velika Britanija i Dioklecijanova palača povezane su otkako je 1757. godine škotski arhitekt Robert Adams došao u Split na par dana, no palača ga je toliko oduševila da ju je ostao proučavati mnogo dulje. Adam je iz proučavanja palače razvio vlastitu originalnu arhitektonsku teoriju, koju je godinama nakon toga primjenjivao pri dizajnu svojih građevina diljem Velike Britanije. Neoklasičan stil postao je poznat kao “Adamov stil” te je imao šireg utjecaja na europsku i američku arhitekturu, a nadahnut je upravo Dioklecijanovom palačom.

Pogledajte video dolaska:

 

Prinčev obilazak palače bio je popraćen visokim sigurnosnim mjerama, ali mnogobrojni turisti, osobito Britanci, koji su se zatekli na rivi i Peristilu bili su oduševljeni kada su saznali kako je među njima i član britanske Kraljevske obitelji.

Pogledajte kako je princ za sreću dotaknuo palac Grgura Ninskog:

 

Članovi Kraljevske obitelji smatraju se veleposlanicima Ujedinjenog Kraljevstva, pa su se Kraljevskoj Visosti na večeri na razaraču Britanske kraljevske mornarice HMS Duncan u splitskoj luci očekuju predstavnici Vlade RH i MORH-a, kako bi obilježili tom prigodom blisku suradnju Ujedinjenje Kraljevine i Republike Hrvatske u područjima obrane i sigurnosti, bilateralno i u okviru NATO-a, kao i 10-godišnjicu članstva Hrvatske u NATO-u.

Krajem ljeta dvije će vojne snage održati šestu po redu zajedničku vojnu vježbu Sava Star. Britansko veleposlanstvo je objavilo da je uz večeru služeno vino hrvatskog podrijetla: Tomićev Plavac, Bibicheva Riserva 5 I Epic pjenušac Olivera Rokija s Hvara. Sutra će princ Edward posjetiti Prvu gimnaziju u Splitu, koja je već 25 godina partner s Astor Collegeom iz Dovera. Princ Edward će u petak svečano u Splitu otvoriti ured ICE Marine Designa, jedne je od najvećih europskih tvrtki koja se bavi dizajnom brodova i brodskih dijelova, a kod nas će zaposliti 60 ljudi. Princ Edward će obići Galeriju Meštrović i MEDILS, gdje će razgovarati s prof. Miroslavom Radmanom koji je osnovao dvije biotehničke tvrtke u Cambridgeu u suradnji s Prof. Davidom Graingerom, usmjerene na izučavanje metoda protiv starenja.

Split: Princ Edward u društvu gradonačelnika Opare obišao Dioklecijanovu palaču
1/35

- Posjeti članova Kraljevske obitelji pokazuju poštovanje i pažnju Velike Britanije prema zemlji koju posjećuju. Posjet Princa Edwarda naglašava trajno prijateljstvo i partnerstvo Velike Britanije i Hrvatske. Naše dvije zemlje već su povezane na toliko nivoa, kroz povijest i danas, u kulturi i znanosti, obrani i sigurnosti, vrijednostima i biznisu. Ništa nije prirodnije nego nadograđivati na tu sjajnu bazu i u budućnosti - rekao je Andrew Dalgleish, britanski veleposlanik u Hrvatskoj. Posjet Splitu je prvi službeni posjet Princa Edwarda, Grofa od Wessexa, Hrvatskoj, no njegov brat, Princ od Walesa, bio je nekoliko puta, a sestra, Princeza Ana, posjetila nas je 2009. Njezino Veličanstvo Kraljica Elizabeta II posjetila je Hrvatsku 1972.

Split: Princ Edward u društvu gradonačelnika Opare obišao Dioklecijanovu palaču
1/13

Komentara 15

Avatar Dalmatia35
Dalmatia35
19:30 16.05.2019.

a no fala bogu da je covik dosa posjetit i divit se cudesima Imperatora Dioklecijana starijem 1.700 godina. cili svit se divi Rimskijem cudesima, kulturi i civilizaciji ka i Dalmatinskoj zemlji koja je uvik bila nj nositelj.

Avatar Dalmatia35
Dalmatia35
19:41 16.05.2019.

a no vidjeste vi to Hrvati, mi imamo Imperatora Dioklecijana kome se i grob zna i koji je novcice kova i koji je cilu palacu ima na kojoj je nasta Split povodom srednjoeuropske agresije i invazije u 5. stoljecu. vidjeste vi povisti Dalmatinske ka i ca je Dalmacija a? a no ca bise s tomislavom iz 10. stoljeca ka prvijem hrvackijem kraljem? nima groba nit bilo kojeg drugog dokaza postojanja, samo mit o nj. postoji. A Imperator Dioklecijan kako vidite svojijem ocima ca je ostavija ka dokaz svog postojanja. zar nije sramotno ca mi znamo o svojem Imperatoru Dalmatinskom Ilirskom a hrvackog kralja nima nigdi iako je 700 godina posli Imperatora Dioklecijana zivija? no ca nego sramotno. vrime je da i prica o srednjoeuropstvu polako zavrsi. predugo vas je covik trpija takav invazivni agresorski srednjoeuropski svit.

AA
aabbcc
17:23 16.05.2019.

Bezveze !, ti danas nigdje nista niti rade niti vrijede al nedaju narodu Bredix da se i toga rijese ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije