Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATISTIKA NJEMAČKE POLICIJE

Najmanje zločina od 1992. Stranci počinili 42% ubojstava i 37% silovanja

Foto: DPA/PIXSELL
1/5
06.11.2018.
u 21:38

Stranci čine 11 posto stanovništva Njemačke, a na njih otpada ukupno 15 posto svih kaznenih djela.

Opća rasprava o migrantima, da ne kažemo paranoja zbog njih, povukla je ponovo pitanja o lažnim vijestima. Kada je Mujo Koričić, policijski inspektor Unsko-sanskog kantona u BiH, objavio da je migrant identificiran na granici BiH i Hrvatske ista osoba koja je tražena u Makedoniji zbog peterostrukog ubojstva, ta je informacija ubrzo demantirana jednostavnim pitanjem makedonskoj administraciji. Jesu li migranti krivi za sav kriminal, kakav se dojam stječe prateći društvene mreže? Najveći je strah od migranata u Njemačkoj koja ih je u protekle tri godine primila više od milijun i pol.

Nasilje palo 2,4 posto

Statistika koju je objavilo njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova pokazuje suprotno. Po njoj je u Njemačkoj prošle godine zabilježeno najmanje prekršaja u posljednjih 25 godina. Lani je zabilježeno 5,76 milijuna prekršaja, 9,6 posto manje u odnosu na 2016. i najmanje od 1992. Broj je prekršajnih prijava smanjen za 11,8 posto u usporedbi s 2016. godinom, 23 posto bilo je manje provala, 22,7 posto džeparenja. Nasilnih je zločina manje za 2,4 posto, ali prekršaji su porasli za 12,9 posto. I sad ono što je u ovom kontekstu posebno zanimljivo – broj zločina pada i kada se radi o počiniteljima njemačkog i počiniteljima nenjemačkog porijekla. U odnosu na 2014., godinu prije migrantskoga vala, broj kaznenih djela u Njemačkoj smanjen je 5,8 posto.

Stranci čine 11 posto stanovništva Njemačke, a na njih otpada ukupno 15 posto svih kaznenih djela. Kada se radi o ubojstvima i silovanjima, broj krivičnih djela stranaca jako raste – od svih ubojstava u 2017. stranci su ih počinili 42 posto, a Nijemci 58 posto. Stranci su počinili 37 posto silovanja, a njemački državljani 63 posto, pokazuje službena statistika njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.

Seehofer: Žao mi je...

Politički motivirani zločini pali su prvi put od 2012., prošle ih je godine u odnosu na godinu prije bilo 4,9 posto manje. Ukupno ih je bilo 40.000, a 20.250 pripisano je počiniteljima desnog političkog uvjerenja. Smanjio se 2016. i broj napada na lokacije gdje su migranti smješteni, s 995 na 312.

– To bi bilo otprilike na istoj razini kao prije migrantskog vala iako je – ističe ministarstvo Horsta Seehofera – u svakom slučaju i to previše.

– Žao nam je što se subjektivan osjećaj smanjenja sigurnosti ne poklapa s našim statistikama – rekao je ministar Seehofer, najveći kritičar migracijske politike kancelarke Merkel. Jer, prema studiji Forse, jedne od većih njemačkih agencija za istraživanje javnog mišljenja, 44 posto Nijemaca osjeća se nesigurnije nego prije migrantske krize. I pritom se dolazi do starih Seehoferovih ideja koje je iznio početkom svoga mandata, trebalo bi uvesti više videonadzora, zaposliti 7500 više ljudi u službe povezane sa sigurnošću. Oni kojima je u Njemačkoj odobren azil čine 0,5 posto svih krivičnih djela u Njemačkoj, otkriva statistika. 

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Komentara 58

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
21:47 06.11.2018.

"Stranci počinili 42% ubojstava i 37% silovanja","Stranci čine 11 posto stanovništva Njemačke, a na njih otpada ukupno 15 posto svih kaznenih djela." Poserem ti se na statistiku, šabane. Kakvi stranci, šabane? Tko te pita za strance, Poljake, Kineze, Slovence, Čehe, Filipince...nisu u Njemačkoj problem stranci, čak ni Turci nisu problem, problem su planinski divljaci koji režu glave. Tako su prikazivali i statistiku u Roterhamu u Engleskoj u kojem je 12% stranaca i u kojem je razotkriven pedofilski lanac s više od 400 počinitelja i preko 1000 žrtava, maloljetnih djevojčica. Prvo su šutjeli o podrijetlu počinitelja, onda su ih pod medijskim pritiskom nazvali Azijcima, pa kad su se pobunili Indijci onda je ispalo da se u 95% slučajevima radi o Pakistancima kojih je u gradu bilo manje od 3%.

LI
LizaLimenni
21:42 06.11.2018.

Postoji laž, prokleta laž i statistika. Je li tako Zorane?

ZH
Zlatousti Hrvat
21:49 06.11.2018.

'Dajte nam bar Goebelsa.'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije