Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vladi plus 2

Najlošiji Čačić, Zmajlović i Maras, Ostojiću i Liniću četvorka

'12.09.2012., Zagreb - Potpisivanje ugovora izmedju Elke i HEP-a o isporuci kabela. Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/5
15.10.2012.
u 16:36

Nakon Čačićeve najave da će ocjenjivati radnike u državnim službama i tvrtkama, mi smo po njegovu modelu ocijenili Vladu – premijera, potpredsjednika i svih 20 ministara

Dosad najveći prosvjed protiv Vlade Zorana Milanovića, u kojemu je Zagrebom “marširalo” barem sedam tisuća učitelja, profesora, medicinskih sestara i tehničara te pravosudnih policajaca negodujući što se teret krize prelama preko njihovih leđa – što se ukidaju kolektivni ugovori, božićnice i regresi – iskoristili smo za rekapitulaciju rada Vlade u prvih 300 dana.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nedavno je najavio da će uvesti ocjenjivanje radnika u javnim službama i državnim tvrtkama tako što će ih “postrojiti” po Gaussovoj krivulji. Pet posto najslabijih bi kažnjavao (otkazima?), a pet do šest posto najvrednijih nagradio bi (većim plaćama?). Takav model, kaže, koriste i najveće svjetske kompanije. Stoga smo i mi primijenili Čačićevu ideju da vidimo gdje se članovi Vlade nalaze u “Gauss-Čačićevoj krivulji” učinka. Osam urednika i novinara Večernjeg lista koji prate politiku i gospodarstvo ocijenili su svih 20 ministara te premijera Zorana Milanovića i potpredsjednika Nevena Mimicu. 

Zmajloviću čista jedinica

Tako smo dobili Gaussovu krivulju hrvatske Vlade. Naše ministre ocijenili smo prosječnom ocjenom 2,46 – školskim rječnikom, Vlada je dobila ocjenu +2. Na odlikaša, nažalost, nismo naišli, vrlo dobrih je troje, dobrih osmero, a dvojku je dobilo deset ministara. Mihael Zmajlović jedini je dobio čistu jedinicu. Kada bismo Čačićevu metodu primijenili na Vladu, mlađahni ministar zaštite okoliša i prirode imao bi mnogo vremena za šetnju jer bi odmah dobio otkaz. U pet posto najgorih ulazi još jedan ministar, a budući da su dvojica dobila istu prosječnu ocjenu 1,6, Radimir Čačić i Gordan Maras morali bi bacati novčić za ostanak u Vladi. S druge (Gaussove) strane nalaze se ministri turizma i financija – Veljko Ostojić i Slavko Linić dobili su najbolje ocjene, čiste četvorke (prosjek 4,0) pa da je “Čačićeve pravde”, onda bi od šefa dobili i za koju “tisućicu” veće plaće.

Premijer Zoran Milanović s ocjenom 2,6 smjestio se u zlatnu sredinu krivulje, neznatno iznad prosjeka. Tako mi vidimo rad ministara u prvih deset mjeseci, a kako ga vide stručnjaci? Ukratko, prilično slično.

 – Linić je u Vladu ušao uvjerljivo najpripremljeniji. Pokazuje da zna što želi, ima jasne ciljeve i zasad ih je sve ispunio. Dosad mu je jedini grijeh lutanje s najavom uvođenja poreza na imovinu jer nije jasno rekao što točno želi i kakav će na kraju taj porez biti. To zbunjuje javnost koja ga inače neopravdano svrstava među najnepopularnije ministre – kaže politički analitičar Višeslav Raos. Za razliku od Čačića, kaže, Linić je u prednosti jer su njegovi potezi pa onda i rezultati puno vidljiviji od Čačićevih.

 – Cijela njegova priča o energetici i ulaganjima ista je već tri-četiri godine, a meni zvuči prenačelno i preopćenito. Postavlja se i pitanje je li on uopće kompetentan. Naime, i njegove tvrtke s vremenom su zapale u velike teškoće, a on kao političar zapravo živi na staroj slavi graditelja autocesta za Račanove vlade – analizira Raos. Još oštriji prema prvom potpredsjedniku Vlade je ekonomist i Račanov ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

 – Čačić se ponešto razumije u gospodarstvo, ali nema pojma o makroekonomiji, što je katastrofa za potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo i investicije. U prvoj vladi bio je “građevinar” i to je bilo OK, ali sada se vidi da se ne razumije suviše u cijeli svoj resor – tvrdi Jurčić i kaže da je uza Željka Jovanovića najgori član Vlade.

 Aktivan i nevidljiv

 – Puno bolji nisu ni Maras i Grčić. Prvi uopće ne razumije ekonomiju pa priča bajke o otvaranju tisuća poduzeća i radnih mjesta, dok se Grčić pretvorio u tehničku podršku Čačiću – žestok je Jurčić. Premijer mu je neorganiziran, a jedini koji zna što radi je Rajko Ostojić jer “pokazuje uza stručno znanje i neočekivano mnogo političkog umijeća”. Slavko Linić radi dobro ali, tvrdi Jurčić, mogao bi postati najveća žrtva Vlade ako drugi nakon “njegove sječe korova ne zasade cvijeće”.

 – Loš je i Jakovina. On kao da ne razumije ništa o poljoprivredi. Umjesto da pregovara s mljekarima, on gleda kako se svakim danom sve manje ljudi bavi proizvodnjom mlijeka – kaže Jurčić. Ni “zamjenski” ministri ne kotiraju bog zna kako.

 – Hajdaš Dončić je aktivan, ali tek treba vidjeti hoće li biti i rezultata. A Zmajlovića kao da nema. Nevidljiv je i vidi se da nije na “ti” s resorom. Čačić ga je potpuno zasjenio – tvrdi Raos.

>>Radimir Čačić je postao Vladina prazna puška

Komentara 31

AL
AlanFord
17:32 15.10.2012.

...Linic bi od mene dobio cisti "1" ako je u pitanju jacanje i rast gospodarstva, a dobio bi "5" ako pak se ocijeniva sprovodenje zahtjeva MMF-a. (e to ovisi o kriteriju!). ______ To samo pokazuje da ne znaš o čemuu govoriš. Linić niti nije zadužen za rast i jačanje gospodarstva. Niti jedno ministarstvo financija u svijetu to nije. Očekivati od Linića gospodarski rast je iluzija. Za rast gospodarstva su zaduženi ministarstvo gospodarstva, i obrta i poduzetništva.

OB
-obrisani-
17:54 15.10.2012.

A sto ne napravite anketu otvorenu da mi ocjenjujemo i vladu i ministre ?? Mozda bi prosjek bio oko 1 ili blize nuli !

OB
-obrisani-
17:31 15.10.2012.

U Vladi vladaju velike glave, koje nisu sposobne donositi male odluke, prikladne malom uništenom čovjeku. Velike glave teže velikim odlukama, te njihovom težinom unište većinu smetajućih, što se da iščitati sa izraza lica Potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. Nije kopetentna osoba za ocjenjivanje radnika u državnim službama, ali po mogućnosti ne onih odabranih poslušnika, koje su vladajući odabrali po stranačkom odabiru. Ne postoji osoba kojoj bi dao prolaznu ocjenu, jer svi oni gledaju svoje interese, štiteći sve one koji su započeli uništavanje egzistencije poštenim radnicima, koje nitko od svih vladajućih nije zaštitio, pa tako ni jedan Sindikat. Svima ovima odabranim pridodajem i Opačićku, koje odskaće od socijale. To su zaljubljenici u fotelje a ne u rad. Politika donosi privilegije, velika primanja bez umora, moć.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije