Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDJELJNI VEČERNJI

Najljepše godine u invalidskim kolicima ili s metkom u vratu

'_MG_6599'
'Photographer: Damir Hoyka'
22.05.2011.
u 07:00

Fotografije ratnika iz novog serijala Damira Hoyke "Dani poslije", snimljenog u Hvidri, bit će izložene 27. i 28. svibnja, a Večernjakovu su reporteru ispričali svoje životne priče

Kada je Nevenka Topalušić, 57-godišnja medicinska sestra iz Sesveta, u invalidskim kolicima, kao ratni vojni invalid prve kategorije, stala pred objektiv fotografa Damira Hoyke u prostorijama zagrebačke Hvidre, zasuzile su joj oči. Ta hrabra i odvažna žena ratnica, koja je već 16 najljepših godina svojega života prikovana za invalidska kolica, nije zaplakala nad svojom sudbinom, nego ju je do srca ganula gesta zagrebačke Hvidre koja ju je pozvala da sudjeluje u drugom dijelu Hoykina serijala “Dani poslije”. Bila je to prigoda da nakon niza godina sretne neke suborce, da se prisjeti dana svojeg vojnikovanja, kojima se ponosi, i da tom akcijom zagrebačke Hvidre i fotografa Damira Hoyke hrvatskoj javnosti kaže da oni i njezini brojni suborci nisu privilegirana kasta, nego sasvim obični ljudi, koji se prije dva desetljeća kada su odlazili u rat, nisu pitali hoće li se iz njega uopće živi vratiti. Nevenka je u listopadu 1991. otišla u rat. S njom je pošao i njezin suprug Branko, a poslije im se u 2. gardijskoj brigadi pridružio i njihov najstariji sin Dubravko. Kod svoje majke Zdenke, koja je nedavno umrla i za koju Nevenka kaže da je prava junakinja, ostavila je tada 11-godišnjeg sina Željka i sedmogodišnju kćer Anu

Što je proživjela Nevenka i kako danas živi? Ona i još devetorica hrvatskih branitelja invalida povjerili su se Večernjakovu reporteru, pozirajući Hoyki za izložbu koja će na Trgu bana Jelačića biti otvorena 27. i 28. svibnja, za Dan branitelja grada Zagreba.

Cijelu, potresnu priču o ljudskim strahovima, izdržljivosti, slabostima, snazi i hrabrosti pročitajte u Nedjeljnom Večernjem listu.

 

.

 

Ključne riječi

Komentara 9

KU
kure
09:24 22.05.2011.

majmune jedan tuđman je pogrješio što nije dopustio da tebe i tebi slične pošalje tamo gdje vam je mjesto???

OB
-obrisani-
09:38 22.05.2011.

HRVATSKA 1. LIPNJA 20013 CLANICA EU-pisu danasnje njemacke novine a pozivajus e na visokog pozicioniranog njemackog clana eu

MO
morituriite
14:11 22.05.2011.

RE:21Century - Slažem se, rat je bio pomno pripreman i planiran od strane Srbije na čelu s Miloševićem u cilju stvaranja Velike Srbije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije