Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
luksuz prije slobode

Najležerniji zatvor: Uzgajaju voće, sunčaju se, kupaju i sviraju gitare!

zatvor,bastoy (1)
Screenshot YouTube
25.02.2013.
u 22:17

Prekasan krajolik, saune i ležaljke za beskonačno ljenčarenje odaju dojam o svemu samo ne o tome da je otok Bastoya u stvari zatvor

Ako se slučajni putnik zatekne na otoku Bastoyu u Norveškoj, ostat će zatečen udobnošću i luksuzom koje bi na njemu mogao ugledati. Prekasan krajolik, saune i ležaljke za beskonačno ljenčarenje odaju dojam o svemu samo ne o tome da je taj komadić raja 73 kilometara udaljen od prijestolnice Osla u stvari zatvor. I to ne bilo kakav. Naime, riječ je o odgojno - obrazovnoj ustanovi s najmanjom stopom zatvorenika koji se nakon odsluženja kazne vraćaju starim kriminalnim porocima.

No da ne bi bilo zabune, nalaze se tu i neki od najokorjelijih zatvorenika u zemlji, uključujući i silovatelje i ubojice, piše Daily Mail. Jedan od stanovnika zatvorenik je po imenu Peter koji služi 14-godišnju kaznu zbog krijumčarenja droge. Prije dolaska na Bastoy, Peter je osam godina boravio u zatvoru visoke sigurnosti.

- Ovdje nam je ukazano povjerenje i odgovornost. Odnose se prema nama kao prema odraslim ljudima. Na otoku živimo kao na selu, kao u komuni. Svatko mora raditi, no imamo i slobodno vrijeme u kojem se najčešće posvećujemo aktivnostima poput pecanja ili kupanja na plaži. Svjesni smo da odslužujuemo kazne, ali se osjećamo i kao ljudi - kazao je Peter koji se, kao i ostali zatvorenici, bavi uzgojem ovaca, krava, kokošiju ili voća i povrća.

Na otoku površine 2,6 kvadratnih kilometara tijekom dana zaposleno je 70 ljudi. 35 su čuvari koji brinu o redu, no nakon 16 sati na otoku ih ostaje samo četvero. U zatvorskim bungalovima boravi po šest zatvorenika. Svaki ima svoju sobu, a ostale prostorije poput kuhinje i kupaonice su zajedničke. Zatvorenici za svoj rad dobivaju nadnicu od šest eura po danu te oko 70 eura mjesečno za hranu. Nju pak kupuju u marketu koji se nalazi na otoku. Ali samo dio, jer većinu namirnica uzgoje sami.

Život na otoku u mnogome podsjeća na život u religijskim komunama. Zatvorenici sve aktivnosti obavljaju zajedno, od pranja rublja do popravljanja bicikala ili sječe drva u pilani. I pritom se svi ravnaju prema tri zlatna pravila koja zabranjuju nasilje, alkohol i drogu.

- Nemam potrebu sada uzimati drogu. Želim se oženiti i imati obitelj kada odslužim kaznu. Ovdje učim kako ću se spremiti za takav život - kaže 23-godišnji Hesle koji je na Bastoyi završio radi ubojstva.

Kao i mnogi drugi, Hesle slobodne trenutke krati sviranjem gitare. Prošle je godine zatvorski bend svirao kao predgrupa na koncertu ZZ-Topa. Iskustvo je to koje mnogima od njih ulijeva nadu u dobru budućnost nakon odsluženja dobivenih kazni.

>>Izbo me nožem i završio u zatvoru. Volim ga i molim da ga oslobode!

Ključne riječi

Komentara 4

JS
ja sam gladan
22:43 25.02.2013.

Tu bi se Čaćić mogao rekreirati.

PO
Pomeja
06:15 26.02.2013.

Zatvor je zatvor,pa čak i onaj zatvor.

DH
dalibor.hren
07:50 26.02.2013.

Tu bi stvarno Radimir mogao odguliti punu kaznu. (zimi obavezno kupanje u moru)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije