Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI RJEŠENJA PRISAVSKOG PITANJA

Najizglednije je poništenje natječaja za šefa HRT-a?

08.12.2009., Hrvatska, Zagreb -  73. sjednica Programskog Vijeca HRT-a. Clan vijeca  Blago Markota.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
14.02.2017.
u 09:15

Markotu podupire SDP, Most i NHS, no HDZ je za Sarjanovića

Nakon prve runde, odnosno izbora pet novih članova Programskog vijeća HRT-a, sada je pred saborskim Odborom za informiranje, informatizaciju i medije, kao i samim Saborom druga, izgleda puno kompliciranija runda – izbor novog glavnog ravnatelja HRT-a.

U igri su tri opcije. Da glavnim prisavskim ravnateljem postane sadašnji vršitelj dužnosti te funkcije Blago Markota, ili da na to mjesto zasjedne nekadašnji HRT-ov šef scenografije Ante Sarjanović, ili da se natječaj poništi i raspiše novi.

Mnogi upućeni u cijelu ovu priču govore da je najizglednija treća varijanta, odnosno poništavanje natječaja.

Naime, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije koji Saboru upućuje svoj prijedlog za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a ima 13 članova. Od devet kandidata koji su se prijavili za čelnu prisavsku funkciju, izgleda da su u završnicu ušla samo dva – Markota, kojeg navodno podržavaju SDP i Most, i Sarjanović, kojeg bi na vrhu HRT-a, može se čuti, rado vidio sam premijer Andrej Plenković, a to onda znači da tu volju sprovesti moraju saborski zastupnici HDZ-a.

No, problem je u tome što je u Odboru za medije samo četvero HDZ-ovih članova i članica (Jasen Mesić, Andro Krstulović, Andrija Mikulić i Irena Petrijevčanin Vuksanović), dok SDP ima pet članova (Nenada Stazića, Davora Bernardića, Bojana Glavaševića, Darka Parića i Damira Tomića).

Uzme li se u obzir da je Markoti navodno sklon i Most, to znači da bi se tijekom glasovanja SDP-u priklonio i Mostov član Odbora Hrvoje Runtić. A za očekivati je da bi istu stranu zauzeo i HNS-ov član istog Odbora Goran Beus Richembergh, tim više što je upravo on tijekom razgovora sa svih devet kandidata otkrio da je dio Sarjanovićeva programa pisan u ženskom rodu pa je Sarjanović uzvratio da program nije pisao sam već da mu je, kako kaže, u tom poslu pomogla i njegova supruga.

Zbroje li se članovi SDP, Mosta i HNS-a dolazi se do toga da bi za Blagu Markotu moglo glasovati sedam članova Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, što je dovoljno da on uime Odbora Saboru bude predložen za imenovanje na petogodišnji glavnoravnateljski mandat.

No, zavrzlama bi onda mogla nastati u samom Saboru tijekom glasovanja jer Sabor glavnog ravnatelja HRT-a imenuje većinom glasova svih zastupnika.

U ovom dijelu priče, neki od dobro upućenih kažu – e, tu Markota ne prolazi. Bude li upravo tako, tada dolazi do one spomenute treće varijante – poništenja natječaja i raspisivanja novog.

Kako se još uvijek ne zna kada će se održati sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, trebalo je to biti tijekom ovog tjedna, ali neki kažu da se to baš i ne može očekivati, ima i onih koji su spremni prognozirati da bi se, zbog raznoraznih taktika, poništenje natječaja moglo kao rješenje nametnuti već i na Odboru za medije. 

>> Nadzorni odbor HRT-a zbog nepravilnosti kod nabave audiovizualnih djela zove Državnu reviziju

>> Ovo su novi članovi Programskog vijeća HRT-a

Komentara 7

KR
krka
09:42 14.02.2017.

za YUTEL došla turbolentna vremena, ali partija ga neda, pa neda

MI
Mimizo
10:24 14.02.2017.

htv treba u prvom redu da postane hrvatska nacionalna televizija što trenutno po uređivačkoj politici nije ali ima blagih pomaka

ME
Meter
09:39 14.02.2017.

Što je ostalo od HRT, mama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije