Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEKA OHRABRUJE

Najgori rezultat u povijesti SDP-a: Sudbina Peđe Grbina upitna

Pula: Peđa Grbin izašao je na lokalne izbore
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/3
16.05.2021.
u 21:01

Gledajući rezultate za Skupštinu, SDP je peti sa 7,56 posto osvojenih glasova i četiri zastupnika, što otvara mogućnost za pregovore

Prvo su se tjednima, pa i mjesecima "pripetavali" tko će ih predstavljati kao kandidat na lokalnim izborima. U bitku za Zagreb silno je želio Gordan Maras, donedavni predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a. No sam vrh stranke nije ga baš podržavao jer nisu smatrali da može postići značajan rezultat.

Maras je čak pristao odstupiti od svoje namjere dok je SDP pregovarao s Možemo! o zajedničkom izlasku na izbore velike lijeve koalicije. No kad su pregovori propali, odlučio je da se više neće niti zbog koga micati iz prvog plana. Ipak, predsjednik SDP-a na nacionalnoj razini Peđa Grbin, a i sam vrh stanke, imali su drugačije planove - za kandidata su željeli Joška Klisovića, nekadašnjeg SDP-ovog zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova u vladi Zorana Milanovića.

Rijeka: Stožer SDP-a nakon prvih izlaznih anketa

Zbog toga je Grbin raspustio gradski ogranak i "smijenio" Marasa, a i sam je rekao da na sebe preuzima rizik ukoliko Klisović ne postigne dobre rezultate. Slutnje SDP-ovaca ostvarile su se već prvim izlaznim anketama, prema kojima je Joško Klisović tek peti po popularnosti, sa 6,1 posto glasova.

Najgori je to rezultat u povijest zagrebačkog SDP-a, točnije otkako je dugogodišnji gradonačelnik Milan Bandić izašao iz te stranke i osnovao svoju te otkako se 2007. gradonačelnici biraju neposredno. Zapravo, sve je počelo ići nizbrdo upravo nakon tog razlaza jer su na izborima 2009. s njim kao kandidatom pobijedili, da bi na onim idućima 2013. godine u sukob s Bandićem poslali Rajka Ostojića, kojeg su podržali i HNS, HSU, Zelena stranka, Eko savez - zeleni i Zeleni zajedno.

Iako je s Bandićem ušao u drugi krug s 22,71 posto glasova, dva tjedna nakon izgubio je s 32,37 posto glasova. Na prošlim izborima, prije četiri godine nisu niti imali svog kandidata, već su podržali Anku Mrak - Taritaš. Unatoč tome što su razočarani rezultatima u Zagrebu, SDP-ovci ne žele to pokazati "na van", a i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić opravdava se kako "ne gleda izbore kroz Zagreb".

Gledajući rezultate za Skupštinu, SDP je peti sa 7,56 posto osvojenih glasova i četiri zastupnika, što otvara mogućnost za pregovore o koaliciji s Možemo!, koji, pak, i bez njih imaju većinu.

Ruke, kažu, trlja i otpisani Gordan Maras, kojeg nisu niti stavili na listu za Skupštinu. A pitanje je i kakva je sudbina Grbina, s obzirom da je nakon posljednjeg izbornog gubitka na parlamentarnim izborima njegov prethodnik Davor Bernardić odlučio i - dati ostavku.

 

Ključne riječi

Komentara 26

TO
Tomi
21:10 16.05.2021.

Toooo,da barem propadnete jednom zauvijek.

MA
MarasG
21:12 16.05.2021.

Eeeee za ovo se zivi! Cestitam svakome onome tko je bilo gdje porazio sdp.

GU
General_U
21:32 16.05.2021.

S obzirom kako im je vođa vodio predizbornu kampanju ne grbin već onaj što svaki dan izbacuje bisere sdp je ostvario vrhunski rezultat iskrene čestitke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije