Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građani zabrinuti

Najezda žutih bubamara izazvala paniku, evo što kažu stručnjaci

bubamare
Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija
08.11.2018.
u 13:35

Ako ste se i vi susreli sa velikim brojem kukaca u svojim domovima javite nam na javi@vecernji.net

Na društvenim mrežama posljednjih su dana veliku pozornost izazvale fotografije žutih bubamara koje su se, tvrde Riječani, raširile po cijelom gradu. Uz žute bubamare, mnogima probleme stvaraju i smrdljivi martini. Kada je riječ o žutim bubamarama, mnogi su se Riječani uznemirili zbog tvrdnji da uopće nije naša, 'domaća' bubamara nego je riječ o kukcu koji je stigao – iz Kine

U riječkom Prirodoslovnom muzeju, na upit Novog lista ima li razloga za paniku i jesu li zaista ovi kukci, kako neki tvrde, opasni, kažu da razloga za brigu nema. Smrdljivi martini i bubamare jednostavno se spremaju za zimu, to jest za hibernaciju i traže tople prostore, objašnjavaju.

– Kukci koji ne podnose hladnoću s prvim nižim temperaturama traže toplija staništa za prezimljavanje, a zatvoreni prostori idealni su za to. Pogotovo ako su mračni i ako u njima ima još i hrane. Ljeti se navedeni kukci nalaze u prirodi, u travi ili grmlju, gdje se i hrane i stoga su nama uvjetno rečeno nevidljivi – pojašnjava Marin Kirinčić iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Potvrđuje i činjenicu da je sve više stranih vrsta u nas, ali to je jednostavno tako – proces globalizacije i umrežene trgovine odražava se i na biosvijet. Žuta bubamara je čak i uvezena u Europu zbog svoje korisnosti kod uništavanja biljnih ušiju na usjevima, govori Kirinčić.

Ni jedan od ovih insekata nije opasan, samo ih ne treba dirati. Preporuka je u ovo vrijeme držati prozore i vrata zatvorenima ili sve otvore zaštititi mrežicom. Poželjno je i provjeravati odjeću koja se sušila na otvorenome. Navodno češnjak i metvica mogu poslužiti u svrhu zaštite doma.

Pogledajte video: Kako se jednostavno riješiti zadaha od češnjaka?

 

Komentara 3

DU
Deleted user
14:06 08.11.2018.

Zanima me da li je za zaštitu od kineskih Bubamara dovoljan domaći češnjak ili treba kineski iz Kauflanda

Avatar rubinet
rubinet
16:53 08.11.2018.

Božja ovčica (lat. Coccinellidae)

VL
vladagrujic1
20:43 08.11.2018.

Žute bubamare su invaziona vrsta. Kod nas u Srbiji su se pojavile pre par godina i brojnost im se periodično povećava i smanjuje. Problem je što zauzimaju stanište naših domaćih crvenih bubamara pa ih je zbog toga sve manje. Primetilii smo da ih privlači lila boja tako da oni čije su kuće te boje neka gledaju šta će... I jedan plus, od kako su se pojavile, skoro potpuno su nestale biljne vaši...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije