Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Najbliži smo Italiji, zabranjujemo baš sva okupljanja

Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
11.03.2020.
u 10:31

Opcija on-line nastave nije baš izgledna, kažu učitelji, jer nemaju svi učenici tablete

Do daljnjega nema okupljanja ni na otvorenom ni u zatvorenom prostoru, odlučili su jučer u Istarskoj županiji, točnije u tamošnjem civilnom stožeru, koji je imao ideju suspendirati i nastavu u školama, vrtićima te na sveučilištu, što im je, na kraju, Nacionalni stožer odbio. Klinci iz Istre tako će i dalje normalno u školske klupe, a potom odmah kućama jer nikakve se aktivnosti neće održavati. Točnije, sve na što može utjecati županija ili grad, bez odobrenja s nacionalne razine, zabranit će se.

– Gradskim i općinskim ustanovama nalaže se zatvaranje kinodvorana, knjižnica i čitaonica te klubova, zatim prostora udruga civilnog društva, saveza i zajednica udruga, kao i prostora koje te udruge koriste za manifestacije. Također, preventivno će se zatvoriti svi sportski objekti, dvorane, bazeni, sportski tereni i igrališta, o čemu će svi biti obaviješteni putem Saveza sportova županije i gradova. Gradonačelnici i načelnici donijet će potrebne odluke za učinkovitu provedbu navedenog – kazali su iz Istarske županije te najavili i odgodu svih prvoligaških i drugih sportskih natjecanja. Žele, kažu, maksimalno biti oprezni.

– Unazad petnaest dana došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije na području Italije, s povećanim brojem oboljelih osoba, kao i smrtnih slučajeva te nekontroliranog širenja virusa. Istarska županija teritorijalno je Italiji najbliža te je uz nju vezana dnevnim kretanjima stanovništva. Upravo zbog brojnih dnevnih migracija te dolazaka vikend-turista u naše krajeve imamo vrlo vjerojatan povećani unos uzročnika virusa na području Istarske županije, koji još nije evidentiran – rekli su iz Županije. A kako je ministar Davor Božinović jučer rekao da potrebe za otkazivanjem nastave do 14. travnja, kako su Istrijani htjeli, nema, Županija nije školama poslala ni upute za održavanje nastave u vremenu kad djeca fizički na nju ne mogu. Da se suspendiranje zaista dogodilo, učitelji kažu, ne znaju kako bi.

– Dođe li do bilo čega, valjda će nas na vrijeme obavijestiti – rekla nam je vijećnica Sindikata hrvatskih učitelja Hatka Adrović iz OŠ Mate Demarina iz Medulina. Bude li obvezno ostajanje kod kuće, što i dalje iz Županije misle da je najbolja opcija, đaci će ondje i ostati, a što se nastave tiče, govori ova učiteljica, ona će se nekako već organizirati. A to vrlo vjerojatno neće biti preko interneta.

– Učenici su uglavnom dobili tablete od Ministarstva obrazovanja, neki već prije, a prije desetak dana stizali su zadnji paketi računala. Tableti su to, međutim, za učenike petih i sedmih razreda, tako da opcija on-line nastave nije baš izgledna – kaže Hatka Adrović, a slažu se s njom učitelji i diljem Istarske županije, koji nam govore kako će se nastava, ako se sad otkaže, jednostavno morati nadoknaditi poslije. 

VIDEO Krunoslav Capak otkrio koliko se testova na koronavirus dnevno radi u Hrvatskoj

Tema: koronavirus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije