Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Astronomija

Najbliža crna rupa nije daleko 7800, nego samo 1600 svjetlosnih godina

Supernova 1987A
Hubble
16.12.2009.
u 17:30

Nizozemski astronom Peter Jonker predvodio je međunarodni tim koji je na mjerenjima signala iz crne rupe radioteleskopa iz cijeloga svijeta uz zvijezdu V404 Cygni izračunao podatak s mogućnošću pogreške od samo pet posto.

Najbližoj crnoj rupi mnogo smo bliže nego što su do prekjučer govorili udžbenici. Prema zastarjelu podatku, crna je rupa blizu obližnje zvijezde V404 Cygni u zviježđu Labuda, udaljena 7800 svjetlosnih godina, a tim koji je vodio Nizozemac Peter Jonker jučer je objavio da je isti taj fenomen udaljen samo 1600 svjetlosnih godina! Dodatno objašnjava da je ta udaljenost izračunata tako da je moguća pogreška od samo pet posto.

Kako se računa koliko je udaljena koja zvijezda? Načelo je jednako kao i kad se s dva brijega računa koliko je daleko seoski crkveni zvonik: uz pomoć Pitagorina poučka. Zvijezde su, međutim, mnogo dalje, a dva su promatrača razmjerno mnogo bliže, pa je veća i mogućnost pogreške.

Da bi dobila što točniji rezultat, Jonkerova je ekipa proučavala i uspoređivala radioteleskopske signale crne rupe uz V404 Cygni iz cijeloga svijeta i tako došla do točnijega podatka.

Crna je rupa kozmički fenomen toliko gust da točka - kojoj je naziv singularitet - u dnu lijevka na koji naliči ima gotovo beskrajno gustu masu s praktično beskrajnom gravitacijom. Njena je osobitost da guta sve što se nađe u dosegu toga lijevka, galaksije, zvijezde, planete... Čak i svjetlost. Zato je nevidljiva pa je i dobila naziv crna rupa.

Ravnina koja pokriva vrh lijevka, iz kojega ništa ne može uteći privlačnoj sili naziva se "obzor događaja". Okomito na tu ravninu iz crne rupe sijeva snop gama zraka poznat kao Hawkingova radijacija i to je jedini izravni dokaz postojanja crne rupe.

Crna rupa uz V404 Cygni nastala je u središtu pradavne eksplozije supernove. Unatoč tome što nam je zvijezda uz V404 Cygni sada "mnogo bliže" naša galaksija ni na koji način nije u opasnosti.

 

Komentara 3

SA
savo12
18:59 16.12.2009.

hahaha odmah mi je lakše da nismo u opasnosti

GL
Glista
00:42 17.12.2009.

Autore, provjeri podatke. Svi ostali izvori pisu da je ta ista crna rupa na 7800 SG, a ne na vise od duplo od toga, koliko se prije mislilo. Ne znam od kuda ste dobili podatak od 1600 naspram 7800 SG.

DU
Deleted user
08:25 20.12.2009.

Iz srpskog prevedeno na hrvatski bilobi: lijevak = TRAKTUR kozmicki fenomen toliko gust ..= fenomen TAKO gust koliko je daleko seoski = KAKO DALEKO JE ... Crne rupe inace nastaju kada u eksploziji nestane istrosena, stara zvijezda, kada reakcije fuzije u unutrasnjosti prestanu i kada taj protu tlak nestane i kada masa zvijezde/sunca stlaci svu presostalu materiju u beskonacno mali volumen ... a koji ima veliku masu i gravitaciju i TAKO JE GUSTA, da usisava i dalje sve oko sebe i raste, povecava se. Svako sunce, ovisno o tome kako je bilo veliko, postane manja ili veca crna rupa nakon gasenja i konacne eksplozije crvenog giganta ... Sve eksplozije zvijezda zovu se supernova ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije