Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrazovanje

Nagrada je dobar način podupiranja uspješnih i pokazuje da se trud isplati

znanstvenik Marin Soljačić, autor fotke: MacArthur Foundation - macfound.org koristenje slobodno uz navodjenje izvora
23.05.2015.
u 17:00

Soljačić u obrazloženju svoje odluke navodi da su i njemu nagrade koje je dobivao bile posebno motivirajuće

Odluka našeg poznatog znanstvenika Marina Soljačića, profesora na odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology, da utemelji nagradu za maturanta koji najbolje riješi test iz matematike na A razini te fizike naišla je na odobravanje u obrazovnim krugovima.

– Mislim da je dobro stimulirati mlade na početku njihove karijere, time se daje poticaj za dalje i pokazuje da se vrijedi potruditi. Nagrada je dobar način podupiranja uspješnosti – prokomentirao je akademik Vlatko Silobrčić. Slično kaže i Petar Mladinić, ravnatelj zagrebačke Pete gimnazije, čiji se učenici svake godine nalaze među najuspješnijima na državnoj maturi.

– Podržavam da se djecu nagradi, ali ne samo za matematiku ili fiziku... Bilo bi dobro da se netko odluči nagraditi maturanta koji je postigao najbolji rezultat iz hrvatskog i iz stranog jezika. Naravno da su nagrade poticaj, a svaki je poticaj dobar – zaključuje Mladinić. I utemeljitelj nagrade Marin Soljačić za to se odlučio kako bi pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni te mladim ljudima dao dodatnu motivaciju za daljnji akademski rad i napredak. U svom obrazloženju navodi kako su mu mnoge od nagrada koje je dobio tijekom svog života, a koje su uspostavili imućni donatori, Pappalardo, MacArthur, Blavatnik, u karijeri bile posebno motivirajuće.

– Zato sam, sada kada sam i ja u financijskoj mogućnosti da to učinim, odlučio pokrenuti jednu takvu nagradu koja bi motivirala talentirane studente u Hrvatskoj, i to na poljima koja su meni iznimno draga: fizika i matematika – kaže Soljačić.

I ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. Vedran Mornar zadovoljan je Soljačićevom odlukom.

– Veselim se što je Soljačić ustanovio nagradu u cilju popularizacije znanosti, svjestan činjenice da Hrvatskoj treba više stručnjaka iz prirodnih i tehničkih znanosti – kaže.

>> Soljačić s 5000 dolara nagrađuje najboljeg na maturi

Komentara 1

DE
demokršćanin
21:52 23.05.2015.

Čestitka mladom Soljačiću!Kada bi imali što više takvih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije