Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.10.2020. u 06:55

U jeku pandemije smijenjeno je Upravno vijeće najveće COVID bolnice u državi!

Apeliram na sve da ostanu, ako treba, pola sata, sat, neka nazovu kontakte. To je molba epidemiologa, ne moja. To je molba hrvatskih pacijenata. Praćenje kontakata jedna je od najučinkovitijih mjera u praćenju infekcije. Mislite li da je primjereno da to pacijenti sami rade?, molio je ministar zdravstva jučer obiteljske liječnike. Prije toga upozoravao je na to da se pacijenti masovno žale na nedostupnost obiteljskih liječnika te ih podsjećao da su oni ti koji svoje pacijente moraju pratiti i kao COVID pozitivne i pomoći u “hvatanju” kontakata da bi se suzbilo širenje bolesti.

Obiteljski liječnici ponavljaju pak da upisivanje kontakata u registar i njihovo telefonsko kontaktiranje ne bi smjelo biti posao preopterećenih liječnika obiteljske medicine i epidemiologa te da taj dio posla mogu obavljati studenti i drugi zdravstveni djelatnici. Studenti medicine, istina, javili su se i odrađuju odličan posao u trijažama, skupljanju brisova i telefonskoj komunikaciji s građanima. Ali na zavodu za zapošljavanje imamo više od 1200 mladih zdravstvenih radnika različitih struka, čija bi pomoć itekako dobro došla u ovoj situaciji, ali za njih u sustavu nema mjesta, odnosno pripravnički staž raspisuje se na kapaljku pa oni u ovoj situaciji sjede skrštenih ruku, a itekako bi rado radili.

U međuvremenu, bolnice se sve brže pune COVID bolesnicima, a zaredala su i pisma ogorčenih liječnika i sestara koji progovaraju o lošim uvjetima, gladnim pacijentima i zakinutom medicinskom osoblju. U jeku pandemije smijenjeno je Upravno vijeće najveće COVID bolnice u državi! Problemi zdravstvenog sustava nisu od jučer, o njima se godinama govori i na njih upozorava. Međutim, ništa se nije rješavalo jer zdravstvo nije bilo u fokusu politike pa su se problemi gomilali.

Sada imamo pandemiju, izvanredno stanje koje se pogoršava iz dana u dan, a nagomilane frustracije dolaze na naplatu. Gužve za testiranje goleme su, na rezultate se čeka. Jedni zbog čekanja ljutnju usmjeravaju na liječnike, a da im ne pada na pamet, recimo, nekoliko dana ostati kod kuće i ne zalaziti među ljude; ne, dok im netko to osobno ne kaže, puj pik za mene ne vrijedi. Drugi uključe svijest i savjest. Worldometer pokazuje da Hrvatska ima 10.000 zaraženih na milijun stanovnika, a Njemačka zbog upola manje, 5000 na milijun, prelazi u lockdown. Samo, Njemačka će se od lockdowna oporaviti, a mi ni bez njega nećemo tako lako.

>> VIDEO Ministar Vili Beroš: Naredio sam potpunu mobilizaciju zdravstva!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije