Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANA OD SIJEČNJA

Trump i dalje ‘opasan za istinu’, ostaje blokiran na Facebooku

Donald Trump Facebook ban
Foto: Niall Carson/PA Images/PIXSELL
1/2
05.05.2021.
u 20:05

Trump je pokrenuo svoju verziju Twittera, ali je nedostupan na mainstream mrežama

Profil na Facebooku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ostaje blokiran, odlučilo je jučer neovisno kontrolno tijelo te najpopularnije društvene mreže na svijetu.

Facebook ima šest mjeseci da odredi “razmjeran odgovor” za ubuduće, jer je neprimjereno suspendirao Trumpa na neodređeni rok bez jasnih standarda, zaključio je odbor, tražeći reviziju odluke.

– Kazne na neodređeni rok te vrste ne prolaze međunarodni ni američki test za jasnoću, konzistentnost i transparentnost – rekao je Michael McConnell, supredsjedatelj Oversight boarda, koji predstavlja međunarodni Nadzorni odbor Facebooka zamišljen da djeluje kao neovisno tijelo koje bi donosilo obvezujuće odluke o kontroverznim pitanjima za ovu platformu koja donosi milijarde dolara profita.

Instagram: Trajna blokada!

Donaldu Trumpu profil je na Facebooku blokiran 7. siječnja 2021., odnosno samo dan nakon nereda u zgradi Kongresa kada je poginulo pet osoba, a ozlijeđeno na desetke izgrednika i policajaca. U objašnjenju se govorilo da je zapravo Trump svoj profil na Facebooku godinama koristio za dijeljenje dezinformacija i nasilne retorike.

Trumpa se optuživalo da je na ulice izveo na tisuće svojih istomišljenika koji su tražili poništenje izbora i njegovo ponovno postavljanje na mjesto predsjednika. Bila je to kap koja je prelila čašu u Facebooku, koji je blokirao njegov profil. – Vjerujemo da su rizici da se predsjedniku omogući da i dalje koristi našu uslugu u tom razdoblju jednostavno preveliki – rekao je tada utemeljitelj Facebooka Mark Zuckerberg.

Trumpu blokada do daljnjeg ostaje i na njegov profil na Instagramu, ali i Twitteru, koji je donio odluku o trajnoj blokadi njegova profila. Te su odluke u SAD-u naišle na razne komentare. Jedni su podržavali blokadu njegovih profila smatrajući da su sadržaji koje dijeli opasni, dok su drugi pak mišljenja da je to udar na demokraciju i slobodu mišljenja.

Dan prije Trump je „štetu“ u virtualnom svijetu pokušao popraviti postavljanjem bloga na svojoj web-stranici koja podsjeća na Twitter svojim kratkim porukama predviđenima za dijeljenje na društvenim mrežama. Međutim, činjenica je i kako je bez “mainstream platformi” poput Facebooka, Instagrama i Twittera njegov domašaj mizeran, a samim tim onda i politička korist mala. Zasigurno će Trumpova društvena mreža, na kojoj ga nitko neće moći blokirati jer će on odlučivati o tome, privući određeni broj korisnika iz SAD-a i svijeta, ali je to malo prema milijardama korisnika u svijetu i desecima milijuna Amerikanaca koliko okupljaju najveće društvene mreže na kojima do daljnjeg neće biti Trumpovih objava.

Sve to dovodi u pitanje i njegovu daljnju političku karijeru. Naime, Trump je prije blokada bio poznat kao osoba koja je izuzetno aktivna na društvenim mrežama, preko kojih je svojim građanima i istomišljenicima slao jasne poruke. Mnoge od njih bile su posebno označene kako bi se ostale korisnike upozorilo da je njihov sadržaj upitne istinitosti.

Izgubio kontakt s bazom

Ostaje vidjeti kako će Trump na sve to reagirati, posebno kada se zna da je odmah poslije inauguracije aktualnog predsjednika SAD-a Joe Bidena najavio da će se kandidirati na sljedećim izborima za predsjednika SAD-a.

Daljnjom blokadom na društvenim mrežama, koje su mu bile glavni način komuniciranja s građanima, njegove šanse da ponovno zasjedne u Bijelu kuću znatno se smanjuju. Vidi se to i po protekla četiri mjeseca otkako su mu blokirani računi na društvenim mrežama s najvećim brojem korisnika. Naime, Trump je jednostavno nestao iz javnosti tako da nitko ne zna što radi, čime se bavi, kakvi su mu planovi… Upitno je i koliko može proći na televizijama i po novinama s obzirom na svoje ponašanje prema novinarima u protekle četiri godine.

 

Lezbijski i gej parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji

Komentara 21

NA
Nadalinaaa
18:42 05.05.2021.

Korporativnom fašizmu ne trebaju alibiji za autoritarne, nedemokratske odluke. Zato je glupo tražiti isprike za njihovo djelovanje. Dozvolili smo im da vladaju našim životima i nameću jednoumnu, globalističku politiku. Sada imamo to što imamo, korporacije vladaju svijetom.

WA
warbreaker
20:33 05.05.2021.

"Neovisno kontrolno tijelo te najpopularnije društvene mreže." hahahaha 🤣🤣🤣

ZP
Zabranjen pristup
20:14 05.05.2021.

Covjek bi se trebao zapitati koliko imaju mediji utjecaj na njega kada vladajuci vide nevladajuce kao opasnost. Mislim da bi svatko trebao biti u stanju poslusati bilo cije misljenje bez obzira kakvo ono bilo,a na kraju sam odabrati kojim ce putem. Na ovaj nacin sa cenzurom se postize kontra efekt i takav kao Trump ce imati jos vise popularnosti. Bilo koje potiskivanje i zabrana samo potice tu stvar koja se brani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije