Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eSpis

Nadogradnja sustava: Online uvjerenje o nekažnjavanju prošireno na nove usluge

surfanje,kompjuter,računalo,internet
Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija
05.11.2020.
u 15:36

Ta mogućnost građanima će uštedjeti i vrijeme, ali i smanjiti rizik zaraze u uvjetima pandemije koronavirusa jer za dobivanje uvjerenja više neće morati dolaziti na sudove.

Ministarstvo pravosuđa i uprave je nadogradnjom sustava eSpis omogućilo da se putem interneta dobivaju uvjerenja o nekažnjavanju i za svrhe za koje se plaća pristojba, poput dozvole za boravak i rad, promjene imena ili dozvole za oružje.

Od lipnja 2017. uvjerenje o nevođenju kaznenog postupka moglo se dobiti putem interneta samo za svrhe za koje se ne plaća pristojba, primjerice za zasnivanje radnog odnosa, ostvarivanje prava na dodatak za djecu kao i prava iz zdravstvenog, invalidskog ili mirovinskog osiguranja.

Zahvaljujući nadogradnji aplikativnog sustava eSpis u sustav je odsad implementirana funkcionalnost predaje zahtjeva i za svrhe za koje je potrebno uplatiti sudsku pristojbu, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave na svojim internetskim stranicama.

Time je omogućeno izdavanje uvjerenja putem interneta i za sve ostale svrhe za koje ga korisnici traže, kao i plaćanje same sudske pristojbe.

Neke od najčešćih svrha za koje se traže uvjerenja su dozvola za boravak i rad, promjena imena i prezimena, dozvola za oružje, stambeno zbrinjavanje, priznavanje statusa udomitelja.

Pristojbe se mogu platiti internetom putem sustava za sigurno procesiranje platnih transakcija uz potpunu tajnost i zaštitu osjetljivih kartičnih i osobnih podataka platitelja.

Od početka godine je na sudovima podneseno oko 133 tisuće zahtjeva za svrhe za koje se plaćaju pristojbe pa to, kažu u ministarstvu, pokazuje izvrstan potencijal korištenja novih funkcionalnosti nadograđene e-usluge u sustavu e-Građani koji koristi više od milijun ljudi.

Ta mogućnost građanima će uštedjeti i vrijeme, ali i smanjiti rizik zaraze u uvjetima pandemije koronavirusa jer za dobivanje uvjerenja više neće morati dolaziti na sudove.

Komentara 1

DH
dalibor.hren
18:50 05.11.2020.

Autor teksta bi trebao proučiti Zakon o radu. Više se ne traži uvjerenje o nekažnjavanju već potvrda da se ne vodi postupak. Velika razlika: Lex Čačić!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije