Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska i EU

Nadnevak za ulazak Hrvatske u EU objavit će se 11. ožujka

zastava, eu
Antonio Bronić/PIXSELL
Autor
Stojan de Prato
29.11.2010.
u 22:29

EK prvi put službeno potvrdila da pristupni pregovori EU i Hrvatske mogu završiti prije srpnja

Hrvatska može završiti pristupne pregovore s Europskom Unijom tijekom mađarskoga predsjedanja EU-om, do kraja lipnja 2011., potvrdila je ravnateljica u Općoj upravi za proširenje Europske komisije Alexandra Cas Granje na sastanku Zajedničkoga parlamentarnoga odbora EU i Hrvatske u ponedjeljak u Europskome parlamentu. To je prvi put da je neki EK-ov dužnosnik službeno naveo taj rok. Cas Granje je također razriješila dvojbe koliko će se pregovaračkih poglavlja zatvoriti na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji 22. prosinca, posljednoj pod belgijskim predsjedanjem, koje su unijele neslužbene najave moguće nove slovenske blokade.

- Zatvorit će se tri poglavlja: Pravda, sloboda i sigurnost, Okoliš te Vanjska, sigurnosna i obrambena politika – rekla je Cas Granje. Za poglavlje Ribarstvo, za koje je Hrvatska ispunila mjerila za zatvaranje, Cas Granje je napomenula da Slovenija insistira na “tradicionalnim ribarskim pravima” u hrvatskim vodama, pa će se njegovo zatvaranje prebaciti na početak 2011. godine.

U prvome tromjesečju 2011. EK namjerava zatvoriti poglavlja Poljoprivredu i seoski razvitak te Područnu politiku i usklađivanje ustrojnih sprava, “za čije je zatvaranje, stoga što imaju novčane posljedice, nužno znati dan ulaska Hrvatske u EU”. Time je Cas Granje potvrdila da će se nadnevak pristupanja Hrvatske Uniji odrediti prije kraja ožujka. Sva je prilika da će se to učiniti u EK-ovu izvještaju o ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđa i temeljnih prava, koji je Cas Granje najavila za 11.ožujka. Treće poglavlje s novčanim posljedicama, Novčarske i proračunske odredbe, zatvara se uobičajeno posljednje.

Kada će se zatvoriti poglavlje Tržišno natjecanje ovisi o tome kada će hrvatska vlada dostaviti EK-u održive planove za preustroj svih šest brodogradilišta, naglasila je Cas Granje. Do sada je poslala planove za tri škvera i EK ih upravo razmatra.

Kada je riječ o političkim kriterijima za članstvo, Cas Granje je istaknula da je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, koji zahtijeva identificiranje osoba odgovornih za nestanak “topničkih dnevnika”, i dalje zapreka na hrvatskome putu u EU. Supredsjedatelj Zajedničkoga parlamentarnoga odbora Gunnar Hökmark upozorio je, međutim, da hrvatska postignuća treba nagraditi, a da se ne smije zahtijevati nemoguće kako euroskepticizam u Hrvatskoj ne bi još više narastao.

Ključne riječi

Komentara 18

B6
Booyaka 619
22:50 29.11.2010.

Zašto su važni topnički dnevnici? Zato što su neki od dokumenata o topničkoj pripremi, ciljevima i utrošku strijeljiva glupošću nadležnih časnika hrvatske vojske završili u rukama britanskih i ruskih špijuna na terenu. Ovi su ih ukrali i predali svojim šefovima, a pretpostavlja se da su dokumenti završili u Londonu. Nekada su imali težinu za ucjenjivanje Hrvatske i kao \'polugu\' kojom su više puta primorali Hrvatsku na katastrofalno štetne ustupke (na što su naše sramotne izdajničke Vlade redovito i bezpogovorno pristajale). Niti je Knin srušen, niti su građani doživjeli 1% sudbine Vukovaraca, osim toga suđenje je gotovo, ali Brammertz si je uzeo za pravo \'malo\' ucjenjivati Hrvatsku, da li za svoj ili tuđi trošak, teško je reći.. Ili možda iz nekog principa u što je, kada je riječ o političarima i principima, jako teško vjerovati... Problem je što mi nemamo slobodne medije (važnije su sise i guzice nekih glupača...), a i naša nesposobna i samoljubiva Vlada ulaže velike napore kako bi sakrila pravo stanje stvari i maksimalno laže i obmanjuje javnost o svim važnim pitanjima. dakle, to nije Vlada koja radi u interesu Hrvatske...

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:53 29.11.2010.

svaki datum koji odredite je račun bez krčmara ...

OB
-obrisani-
11:32 01.12.2010.

NE.NE i NE nikakvoj EU. PRIJE bio kakvog referenduma, prije bilo kakvog potpisivanja ugovora MORAMO znati koji su uvjetii za izlazak iz EU. Svatko normalan koji u nesto ulazi mora znati kako ce eventualno i izaci... NE DA NAS kasnijee NATO bombardira ako zelim izaci iz Unije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije