Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadija savčenko

Od junakinje do izdajice – je li ukrajinska heroina Putinova špijunka

Foto: Reuters
1/5
24.06.2017.
u 19:02

Kada bi u Kijevu postojala dobra volja, problem Donbasa mogao bi se riješiti za jedan dan, kaže bivša pilotkinja

Nadija Viktorovna Savčenko (36) jedna je od najmlađih pripadnica Ukrajinskih oružanih snaga i jedna od rijetkih žena koje su završile obuku za vojne pilote u toj zemlji, a postala je poznata nakon zarobljavanja u istočnoj Ukrajini i izručenja Rusiji kako bi joj se sudilo za ratne zločine.

Cijeli svijet obišle su te 2014. godine snimke mlade i prkosne ukrajinske djevojke, koja je zatvorena u ruski sudski kavez pjevala ukrajinske domoljubne pjesme, pokazivala srednji prst Vladimiru Putinu i kamermanima ponosno pokazivala crtež ukrajinske žene s napisom: Kao Ukrajinka sam rođena, kao Ukrajinka ću i umrijeti!

Tih je dana Nadija Savčenko gotovo preko noći prerasla u nacionalnu heroinu i jedan od simbola borbe i otpora Ukrajinaca prema ruskoj okupaciji Krima i pokušajima proruskih pobunjenika i separatista da odcijepe istok Ukrajine.

Iz zatvora u parlament

Koliko je Nadija postala popularna pokazali su izbori za ukrajinski parlament u koji je Savčenko izabrana bez problema, i to na listi Julije Timošenko i njezine stranke Domovina. Savčenko je izabrana i za ukrajinsku predstavnicu u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, a u siječnju 2015. potvrđen joj je diplomatski status i na osnovi toga dobila je imunitet. No Moskva sve to ignorira i odbija njezino oslobađanje. Štoviše, osudila ju je zbog navodnog ubojstva dvojice ruskih novinara na kaznu zatvora od 22 godine.

Na kaznu je reagirala novim pismima iz zatvora napisavši kako će se sigurno vratiti u Ukrajinu, i to ili kao slobodna osoba ili mrtva u sanduku. Tada je započela štrajk glađu, a u siječnju 2016. godine Rusi su je napokon pustili i isporučili Ukrajini.

Naravno, time nije bio kraj političkoj aktivnosti bivše ukrajinske časnice, koja je pri svojim beskompromisnim stavovima ostala i u parlamentu. Sada su joj se na meti našli domaći političari i državni čelnici koje je izravno optužila da ne rade ništa kako bi se postigao dogovor i rješenje za istok Ukrajine.

– Kada bi u Kijevu postojala dobra volja, problem Donbasa mogao bi se riješiti za jedan dan – izjavila je Savčenko, nazivajući zastupnike u Radi “psetima”, “ljenčinama”, “šakalima”....

Napala Židove

Tražila je i da Kijev uspostavi izravne pregovore s pobunjeničkim vođama na istoku, prozvavši za nedjelovanje interesne lobije koji blokiraju konkretne akcije. Izjavila je, navodno, da pritom prije svega misli na dva posto Židova koji drže 80 posto moći Ukrajine i da Ukrijini fali “ukrajinske krvi”.

Takvi nastupi natjerali su njezine protivnike da je na sve moguće načine pokušaju diskreditirati, a posljednje u nizu jest nastojanje da je prikažu kao Putinovu špijunku. Zamjeraju joj forsiranje izravnog dijaloga, što je, kažu, politika Kremlja i Vladimira Putina od prvog dana sukoba.     

Komentara 28

ST
stomugromova
21:31 24.06.2017.

Nadia Savčenko je prije svega ukrajinski domoljub.Ona voli svoju državu i narod.Vjerovatno mrzi Ruse,ali istovremeno shvaća da su joj zemlju okupirali kazarski kriminalci koje je postavila CIA ( znameniti govor Victoria Nuland aka Nudelman i koga će postaviti za premijera), koji njenu državu koriste kao monetu za potkusurivanje i potrošnu robu u sukobu sa Rusijom.Njoj je jasno da njena država nema nikakvu perpektivu i da joj prijeti potpuna propast,a zadnji čin te drame bi bio sukob sa Rusijom,kojeg kazarski cionisti kontinuirano forsiraju.Isto su napravili sa Gruzijom koju su gurnuli u rat protiv Rusije isključivo da bi testirali stanje ruske vojske u sukobu lokalnog intenziteta.Prije toga su postavili CIA agenta Sakašvilija na mjesto predsjednika,dovukli ministra obrane iz Izraela ,naoružali gruzijsku vojsku te ju pripremali za sukob sa Rusijom.Rusi su Gruziju ekspresno pregazili bez veće štete,a sama Gruzija je skupo platila ciofašističke ratne igre.Savčenko je svega svjesna i shvaća da joj Rusi nisu prijatelji,ali su joj ciofašisti stvarni neprijatelji koji žele njenu državu i narod koristiti kao topovsko meso u srazu sa Rusima.Najvažnije da je kazarski kriminalac i bivši premijer Yatsenjuk,drugi dan nakon puča,poslao ukrajinske zlatne reserve( oko 50 tona zlata) po noći u neobilježenom avionu za SAD.To je bio prvi zadatak koji su mu zadali ciobanksteri.Savčenko je također ispravno uočila da oko 2% kazarskih Židova drži oko 80% vlasti.Ma to je sasvim slučajno zar ne .

GV
golub Vaso
21:24 24.06.2017.

tko briše post gdje se spominje Soroš, zar vas on plaća

GV
golub Vaso
21:17 24.06.2017.

sad je špijunka kad ne svira po notama George Soroša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije