Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI NUNCIJ

Nadbiskup Lingua: Hrvati su narod duboke katoličke tradicije i vjernosti Svetoj Stolici

Novi apostolski nuncij nadbiskup Giorgio Lingua predvodio euharistijsko slavlje
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/23
17.10.2019.
u 22:32

Lingua je vjernike pozvao na zajedništvo i sklad jer, naglasio je, zajedništvo s Bogom ovisi o zajedništvu s braćom.

Novi apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua na početku svoje misije u Hrvatskoj služio je u četvrtak euharistiju u Zagrebačkoj katedrali istaknuvši kako su Hrvati narod duboke katoličke tradicije i vjernosti Svetoj Stolici. Prije početka euharistije nadbiskup Lingua predao je pismo državnoga tajnika Svete Stolice Pietra Parolina u kojem on poziva hrvatske biskupe da novoga nuncija prate u njegovoj službi. Misi su, među ostalima, nazočili i predstavnici državne vlasti među kojima i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, Mate Granić kao izaslanik predsjednice Republike, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kao i brojni predstavnici diplomatskoga zbora.

Lingua je vjernike pozvao na zajedništvo i sklad jer, naglasio je, zajedništvo s Bogom ovisi o zajedništvu s braćom.

"Evo nas na grobu onoga koji je častio ljubav Kristove Crkve", rekao je dodavši kako zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac nije oklijevao suočiti se s tužiteljima zbog svoje vjernosti Bogu i Crkvi.

Podsjetio je na Stepnčevo pismo vjernicima iz 1957. godine, u kojem, kako je naveo, poručuje vjernicima svoje nadbiskupije da ostanu vjerni Kristovoj Crkvi.

Svjetski rat, pisao je Stepinac, odgodio je jubilarnu proslavu, ali ni rat, ni mir, ni sreća ni nesreća ne smiju nas pokolebati u našoj odlučnoj  vjeri da ostanemo vjerni Kristovoj Crkvi i Petrovoj stolici, podsjetio je Lingua. 

 "Mnogi se pitaju još zašto blaženi Alojzije nije kanoniziran, rekao sam kanoniziran, a ne svet, jer on je već svet", rekao je. Nedavno je, kazao je, kleknuo pred njegoviom grobom, počeo razgovarati s njim upitavši ga: mogu li učiniti nešto da se prepozna tvoja svetost?

 "Učinilo mi se da ga vrlo jasno čujem i neprestano mi ponavlja: Ne brini za moju svetost, brini za svoju!", rekao je.

To je ono, poručio je, što on traži od svakoga od nas te dodao kako je tu svetost prije njega posvjedočio Sv. Nikola Tavelić, Sveti Marko Križevčanin, Sv. Leopold Bogdan Mandić, Bl. Marija od Propetog Isusa Petković, Bl. Ivan Merz, Bl. Miroslav Bulešić i mnogi drugi poznati i manje poznati sveci koji su živjeli i žive među nama.

Novi nuncij Lingua na početku svoje misije u Hrvatskoj služio je euharistiju u nazočnosti članove Hrvatske biskupske konferencije (HBK) koji od 16. do 18. listopada sudjeluju na redovitom, plenarnom 59. zasjedanju Sabora HBK pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića.

Komentara 7

Avatar JPlesi
JPlesi
06:25 18.10.2019.

kako onda toliko zla ima među HRVATMA ako su toliki vjernici ?....?...…?......

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
06:55 18.10.2019.

Vjernost, vjernost...Nekoliko milijardica svake godine, redovito. Kako nas ne bi voljeli? Tko kaže da raj ne postoji?!

MA
Malenkost
07:28 18.10.2019.

On je razgovarao s Stepincem?! Ovo je namaz na rane HR Ckrve i vjernika jer Kanonizacije nema a vatikanske Arhive treba "proucavati" kako je naglasio Papa Vranjo. Proucavanje ce trajati godinama ili desetljecima a mozda i kao "pseudorehabilitacija" Galilea 4000 godina. Nakon ove Mise i novog Nuncija Vjernicima ce biti laskse cekati i biti strpljen kod Kanonizacije Stepinca, jer po misljenju Nuncija ojn je vec sada Svet, samo Papa treba dokrajciti "proucavanje" Arhiva u Vatikanu. Vranjo ne haje za dusevnu bol koju je zadao HR Crkvi i Vjernicima. Ma et skoro sam zaboravio sponenit- Papa je reka da je Irinej ki Svetac, aj ti sad budi pametan covice moj!? U normalnom zivotu kad cujes glasove mrtvih zavrsis u jednu Ustanovu. Zbogom Svitu moj. Strpljen, spasen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije