Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica Peruće

'Nadao sam se da neće biti toliko zločina i da neće minirati branu, no oni su aktivirali eksploziv'

Peruća
Foto: Screenshot
1/2
28.01.2019.
u 10:05

Peruća nije planirana i odobrena operacija GS OS RH, već reakcija na situaciju oko brane Peruća koja je nekontrolirano eskalirala

Obljetnica VRO Maslenica obilježena je 22. siječnja, a ovih se dana prisjećamo prve velike i značajne VRO koja će biti obrazac za organiziranje i provođenje daljnjih borbenih operacija sve do oslobađanja RH i prisiljavanja neprijateljskih snaga na potpisivanje Daytona.

Operacija 'Peruća' danas ima obljetnicu. Peruća nije planirana i odobrena operacija GS OS RH, već reakcija na situaciju oko brane Peruća koja je nekontrolirano eskalirala.

Neprijateljske snage su reagirale na VRO Maslenica nasilnim preuzimanjem kontrole nad branom Peruća i zauzimanjem i utvrđivanjem prednjih položaja prema Hrvacama.

Pogledajte video u kojem sudionici pričaju o akciji:

Ove snage su zatvorile preljevni kanal i podizale nivo akumulacijskog jezera, pri čemu je već od prije bila potvrđena informacija kako je brana minirana. Svakim danom nivo jezera se dizao, čineći prijetnju uništenja naselja u nizvodnom toku Cetine realnijom.

Bilo je nužno izvidjeti situaciju, no došlo je do presretanja jedne od izvidničkih grupa. Uslijedio je žestok artiljerijski udar snaga HV-a iz pravca Sinja, nakon čega su se neprijateljske snage panično počele povlačiti, aktivirajući eksploziv u brani.

Brzim ulaskom postrojbi HV-a u napušteni prostor, krenulo se u hitnu sanaciju i izbjegnut je najgori scenarij, urušavanja brane i vodene bujice koja je mogla zbrisati Sinj i sva naselja nizvodno. Uz brojna druga zlodjela, zbog davanja zapovijedi o uništenju brane, Ratko Mladić je osuđen u Hagu.

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

Maslenica: Glavni pravac napada

Komentara 7

DU
Deleted user
13:51 28.01.2019.

Moramo napomenuti da je jedan časnik unprofora- IRAC ( ne englez) spriječio još veći nivo vode u jezeru, jer je kriomice podesio veći odljev vode..... kada pogledamo ovo pucanje brane u Brazilu i silno blato, zamislimo samo što bi biloo da brana nije izdržala... inače , antifama za informaciju, četnici su postavili oko 25 TONA eksploziva.... vjerovatno u dogovoru sa Tuđmanom, reći će netko :P

ZI
zip123
10:34 29.01.2019.

Jos se Pupi nije obratio javnosti o ugrozenosti?Cudno.🤔

Avatar istovari
istovari
17:03 28.01.2019.

A onda je uslijedio šok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije