Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacrt zakona

Nova definicija obitelji zgrozila i premijera

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
29.09.2017.
u 10:00

Nakon silnih kritika, nacrt je jučer poslijepodne povučen s portala e-Savjetovanje, gdje je bio dostupan građanima za javnu raspravu

Nacrt novog prijedloga Obiteljskog zakona povučen je na doradu ni 24 sata otkad je pušten u javnu raspravu. Javnost je uznemirila definicija prema kojoj obitelj čine majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom, odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive.

Jezive odredbe

Što su supružnici bez djece? Oni kojima su djeca umrla? Udomitelji? Srodnici koji skrbe o djeci pokojnih rođaka? Niz obitelji ovom je definicijom grubo diskvalificirano. Reagirao je jučer i premijer Andrej Plenković.

– Nacrti zakona neće više moći ići u postupak savjetovanja, a da nisu prošli koordinaciju na tijelima Vlade. Ovakvi dokumenti mogu izazvati veliku pozornost, a u vrlo su ranoj fazi rasprave, kao i elektroničkog savjetovanja s javnošću. Moramo se puno kvalitetnije koordinirati na razini Vlade i promijeniti metodologiju – kazao je premijer na početku jučerašnje Vladine sjednice zamolivši pritom ministre da “dobro procjenjuju akte koje puštaju u javnost prije nego što ih se objavi”.

Vjerojatno je to razlog zbog kojeg jučer u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nitko nije dizao slušalicu znajući da ih novinari zovu na temu nacrta novog zakona. Nije ga htio komentirati nitko ni od članova radne skupine koja ga je pripremala kazavši da je dogovor kako će prijedlog komentirati jedino iz Ministarstva. A jučer poslijepodne sporni je nacrt uklonjen s portala e-Savjetovanje, gdje je bio dostupan građanima koji su se željeli uključiti u javnu raspravu.

Valja reći i da je ovakva formulacija obitelji u neskladu s izbornim programom HDZ-a, u kojem se nabraja kojim će se sve oblicima obitelji u svojoj brizi posvetiti posebna pozornost, pa tako ondje stoji da su to i “... bračni partneri koji žive odvojeno, samačka kućanstva ili izvanbračne zajednice muškarca i žene s ili bez djece...”.

Kritike na novi zakonski nacrt pljušte sa svih strana.

Zagreb Pride uočava da se u nacrtu spominje samo brak, a nema riječi o izvanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu i neformalnom životnom partnerstvu, pa prozivaju predstavnike desno-klerikalne struje.

– Isti ljudi koji su 2013. navodno željeli zaštititi brak pa su referendumom i uz pomoć HDZ-a unijeli definiciju braka u Ustav, sad u novom Obiteljskom zakonu tvrde da čak ni suprug i supruga bez djece nisu obitelj. Očito je da se ne radi o neinformiranosti zakonodavca, već o promišljenom i namjernom dokidanju stečenih prava, odnosno diskriminaciji obitelji i osoba koje su u životnom partnerstvu i izvanbračnoj zajednici – kažu u Prideu.

HNS – liberalni demokrati neće podržati prijedlog OZ-a jer smatraju da je u 21. stoljeću potpuno neprihvatljiva definicija obitelji koja kaže da bračni par bez djece nije obitelj, a predlažu da se prijedlog povuče iz javne rasprave na doradu.

– Ovako definirati obitelj u krovnom zakonu diskriminatorno je – kaže odvjetnica Eleonora Katić. Mnogi su uvjereni da će ovako postavljen zakon pasti najvjerojatnije već u javnoj raspravi jer pao bi zasigurno na Ustavnom sudu. Zbog te prve odredbe nema potrebe nacrt uopće komentirati, poručuje prof. Branka Rešetar, voditeljica radne skupine koja je napravila aktualni OZ.

Pisat će tužbe

Sanja Sarnavka bila je u krugu aktivistica koje su kritizirale sadašnji Obiteljski zakon, no ovaj ima neke, kaže, jezive odredbe.

– Postojeći je zakon stvarno išao naprijed u razumijevanju izvanbračne zajednice, koja se ovime podcjenjuje i već dana im prava dezavuira. Primjerice, predlaže se da posvajati mogu samo iznimno, a s vidljivom namjerom se ta iznimka ne događa – kaže Sarnavka. Upozorava i kako se prepoznaje utjecaj udruga poput U ime obitelji i Vigilare kod odredbe o odgoju djece, prema kojoj roditelji prije svih imaju odlučivati u skladu sa svojim uvjerenjima.

– To je kvaka za roditeljsku odluku da im dijete ne sluša zdravstveni ili spolni odgoj – ističe.

Odvjetnici koji se bave obiteljskim pravom upozoravaju na niz rješenja koja će, prihvate li se, voditi u lošiju praksu.

– Godinu dana nisam napisala tužbu za razvod braka jer su se moje stranke dogovarale u centru za socijalnu skrb o roditeljskoj skrbi pa bi sud to uglavnom odobrio. Sada ću ponovno pisati te tužbe – rekla nam je jedna odvjetnica.

Komentara 79

Avatar alien79
alien79
10:21 29.09.2017.

Pa sinoć je ekstremna radikalka Sanja Sarnavka (zanimanje antifašist i parazit) kod podbuhlog maligana Šprajca izjavila da su njezina obitelj psi i mačke.

KR
kruti191
10:09 29.09.2017.

a kaj na sve to veli GAZDA države drug četnik pupavac?

Avatar ÜberGreten
ÜberGreten
10:15 29.09.2017.

Plenkija je zgrozila činjenica da po novoj definiciji on, Pupovac i Gordan Bosanac se ne bi smatrali obitelj, a trpaju jedan drugom, :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije