Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRODOGRADNJA

Nada Jelinić-Starčević: Vlada zaustavlja proizvodnju u 3. maju!

nada jelinic starcevic
Goran Kovačić/Pixsell
08.06.2010.
u 12:45

Restrukturiranje je trebalo biti napravljeno mnogo prije, aktualni model restrukturiranja kroz privatizaciju teško je izvediv - smatra Sanjin Kuljanić, član HNS-a.

RIJEKA - Dvije HDZ-ove vlade propustile su šansu hrvatsku brodogradnju učiniti konkurentnijom na tržištu, a sada se, u najnepovoljnijem trenutku, hrvatska brodogradnja privatizira. Restrukturiranje je trebalo biti napravljeno mnogo prije, aktualni model restrukturiranja kroz privatizaciju teško je izvediv, može se nazvati i iluzijom jer tko jamči da će strani partner uložiti novac, a usto, ako i uloži, čini to za vlastitu firmu koju je dobio za jednu kunu i pitanje je hoće li graditi brodove - smatra Sanjin Kuljanić, član Predsjedništva HNS-a Primorsko-goranske županije.

Kako je istaknula Nada Jelinić-Starčević, dugogodišnja predsjednica Radničkog vijeća 3. maja, brodogradnja je trebala ostati temelj hrvatske izvozne strategije jer u izvozu sudjeluje sa 10 do 15 posto, a umjesto toga problem brodogradnje deklarativno se rješava.

- Privatizacijom se ništa neće zaraditi, dugovi u milijardama kuna ostaju svima nama, a potencijalni kupci investiraju jednu kunu - rekla je danas Jelinić-Starčević.

Prozvala je Vladu da neodobravanjem jamstava za gradnju brodova u 3. maju i treće tranše kredita za gradnju domaćih brodova praktički zaustavlja proizvodnju u riječkom brodogradilištu što upućuje na zaključak, rekla je Jelinić-Starčević, da se 3. maj daruje nekome tko će možda zaposliti tek nekoliko stotina metalaca, a od gradnje brodova odustati.

Ponuda A-teca za kupnju 3. maja za Jelinić-Starčević je zasad još nejasna jer ta tvrtka uopće nije napravila "dubinsko snimanje" poslovanja brodogradilišta pa su im namjere upitne.

- Na zahtjev da predstavnik Radničkog vijeća brodogradilišta bude u povjerenstvu za razmatranje ponude za kupnju u 3. maj od ministra Popijača nije stigao odgovor - rekla je Jelinić-Starčević.

Komentara 6

Avatar neugodan
neugodan
13:42 08.06.2010.

ma sve to poklonite. bolje da ne rade nego da stvaraju gubitke. a radnici neka se prekvalificiraju i rade nesto drugo. dostaj e vise bilo plakanja, trazenja tudje pomoci itd...pun k mi je vise brodogradilista, branitelja itd!!!!!!!!!!!!!!!

OB
-obrisani-
14:01 08.06.2010.

Zar 3. maj nije već proša?

1J
1japan
02:13 09.06.2010.

onaj bosanski lonac nek prodaju pa neka koperanti grade. 3 maj treba potopiti to je zlo rijeci. ma to je brodogradilište za k...c

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije