Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVIH 50 OBOLJELIH

Beroš o plaćama u zdravstvu: Svi oni koji su odradili svoj posao će biti plaćeni

Nacionalni stožer civilne zaštite
Foto: POOL
1/6
13.04.2020.
u 13:55

"U idućim danima očekujemo veći broj oporavljenih", kazao je ministar Beroš

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata registrirano 50 novooboljenih i dva smrtna slučaja u Splitu, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za medije.

S novih 50 pozitivnih pacijenata, ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj popeo se na 1650. Prosječna dob oboljelih iznosi 49,97 godina. Ukupno je tesitrano više od 17 700 osoba. U zadnja 24 sata preminule su i dvije osobe u KBC Split. Riječ je o ženskoj osobi i muškoj, oboje teški kronični bolesnici. Hispitaliziranih je 11 manje nego dan ranije, a na respiratoru je ukupno 34 pacijenta, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je izvijestio o situaciji u domovima za starije i nemoćne.

- U Pločama imamo 12 štićenika pozitivnih i 4 zaposlenika. U Dubrovniku u domu od ukupno 133 uzeta brisa, 6 je bilo pozitivnih, od čega 5 štićenici i jedan zaposlenik i od prije imamo jednog pozitivnog štićenika. Imamo još jedan manji dom Florens gdje imamo jednog štićenika te u Makarskoj 3 štićenika i jedan zaposlenik.

Ministar Beroš je najavio da se u idućim danima očekuje rast broja oporavljenih pacijenata. 

Govoreći o incidentu u Sirobuji, ministar Božinović je potvrdio da su podignute tri kaznene i jedna prekršajna prijava, ali je istaknuo kako se većina vjernika u Hrvatskoj ipak držala uputa stožera. 

VIDEO Evakuacija štićenika iz splitskog Doma za starije i nemoćne

- Ono što je obilježilo jučerašnji i današnji dan je da od 1600 župa u Hrvatskoj je najveća većina se ponašala u skladu s naputcima stožera. Najveći broj se držao uputa i odluka koje je stožer zauzeo. To je ono što treba istaknuti. Što se tiče slučaja u Splitu, vi znate da je policija reagirala na način koji je u skladu sa zakonom i odlukama stožera. Za tri osobe podnesena je kaznena prijava zbog nasilnih radnji prema novinarima. Što se tiče jutrošnje mise koja je bila vani, o tome sam zatražio i razgovarao s načelnikom županijskog stožera. Nemam sve detalje, činjenica je da je tamo bilo 15 ljudi, a preporuka je da se ne bi trebalo skupiti više od petero ljudi. Što se tiče događaja od sinoć, ja nisam netko tko provodi istrage, ali sam se za ovu priliku informirao. PU intezivno traga za tim počiniteljima. Sigurno je da će biti osoba koje će se identificirat i procesuirat - kazao je. 

Potvrdio je i da će se protiv kazneno prijavljenih osoba primjenjivati novi zakon koji za navedeni prekršaj predviđa kaznu i do pet godina zatvora.

Što se tiče redova koji su nastajali proteklih dana, Capak je kazao da nisu zadovolji nekim prizorima koje su vidjeli. Dodao je da  će inzistirati da se točno u skladu s naputcima nagledaju tržnice. Ako ne budu mogle ispuniti sve zahtjeve, onda će se razmišljati o novim odlukama.

Plaće će zdravstvenim djelatnicima biti isplaćene, istaknuo je ministar Beroš.

- Svi oni koji su odradili svoj posao će biti plaćeni. Obračun je u ingerenciji ravnatelja bolnica. Ja sam naložio da se pošalje dopis svim ravnateljima vezano uz to. Kod dijela koji su bili kod kuće jer smo ih čuvali, ne mogu im biti isplaćeni neki dodaci koji im se inače isplaćuju. Ostalo će sve biti isplaćeno.

Naputak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zaposlenicima Holdinga prema kojem sutra svi trebaju doći na posao stožer nije htio komentirati dok sami ne vide taj dopis i njegove detalje

FOTO Centar grada nikad prazniji, na Uskrsni ponedjeljak 'ni žive duše'

Nacionalni stožer civilne zaštite
1/15
Ključne riječi

Komentara 70

Avatar crikva
crikva
14:17 13.04.2020.

Kada bih mogao, pitao bih Crnogorca Bozinovica kako to da je Crikvenica puna Slovenskih tablica? Naime, kako sam u ulici gdje prolaze uglavnom isti auti tj. Iste tablice, primjetio sam u zadnja dva dana jako puno Stranih tablica( uglavnom Slovernske) pa me interesira zar za njih ne vaze nasi zakoni? Ako je to u njegovoj odgovornosti? S obzirom da pere ruke od svega, Hvala na pitanju.

DO
Domumom
14:42 13.04.2020.

U lidlu na 600m.kvadratnih 50 kupaca, a u crkvi na600 m. kvadratnih 15 vjernika kazniti. Metode iz prošlih vremena.

Avatar nosac
nosac
14:45 13.04.2020.

ovo ovako može još godinama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije