Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJU U PONOĆ

Nacionalni stožer objavio je 4 nove odluke: Pogledajte koje mjere vrijede za cijelu Hrvatsku

Zagreb: Testiranje građana na covid-19
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
31.03.2021.
u 19:34

Moći će ući i oni koji su se dva tjedna prije dolaska cijepili drugom dozom cjepiva, ili jednom dozom, ako se radi o jednodoznom cjepivu

Nacionalni stožer civilne zaštite počevši od četvrtka, 1. travnja, objavio je četiri nove mjere koje vrijede na nacionalnoj razini do 15. travnja. Od sutra više neće biti dopušten prelazak preko granice, zabranit će se treninzi na zatvorenom, ograničit će se rad dječjih igraonica. Mjere poput ograničavanja broja putnika u javnom prijevozu te načinu rada trgovina također se produžuju za iduća dva tjedna.

Osobe koje će u Hrvatsku doći iz zemalja Europske unije, a koje su na tzv. zelenoj listi, moći će ući u zemlju, no isključivo s dokazom da se nisu zadržavale u zemljama s visokom stopom zaraze. Osobe koje dolaze iz drugih zemalja EU, moći će ući uz predočenje PCR ili brzog antigentskog negativnog testa na COVID-19 ne starijeg od 10 dana. Ako osoba napravi brzi test, a planira ostati duže od 10 dana, isti će morati ponovno napraviti do desetog dana boravka.

Moći će ući i oni koji su se dva tjedna prije dolaska cijepili drugom dozom cjepiva, ili jednom dozom, ako se radi o jednodoznom cjepivu, a ta mjera obuhvaća i cijepljenje ruskim i kineskim cjepivom. Oni koji su se pak oporavili od COVID-a, mogu priložiti i pozitivan test na COVID-19 kojeg su napravili unazad 180 dana, no ne stariji od 11 dana. Svi ostali morat će u samoizolaciju.

Izuzeci ovih mjera i za putnike iz EU, ali i iz trećih zemalja, u ovoj mjeri sada se odnosi i na djecu mlađu od 7 godina, kao i na digitalne nomade. Osim toga, negativan test ne moraju predočiti ni zdravstveni djelatnici, pogranični i upućeni radnike te sezonci, ali ni učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju u inozemstvo. Dopušten prelazak će biti i pomorcima i radnicima u sektoru prometa te osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih radnika, kao i pacijenti koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga. Putnicima u tranzitu koji napuste Hrvatsku u roku od 12 sati također će biti dopušten ulazak.

Što se tiče mjera ograničavanja okupljanja, zabranjuju se svi treninzi i natjecanja u zatvorenim prostorima, osim klubova koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini.

Obustavlja se rad i radionica, no ne i dječjih igraonica i radionica koje se održavaju isključivo na otvorenom prostoru.

Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske

Odluka o izmjeni Odluke o načinu organizacije javnog prijavoza putnika radi sprječavanja širenja bolesti COVID-19

Odluka o izmjeni Odluke o uvođenju posebne organizacije rada za djelatnost trgovine koja se obavlja u prodavaonicama i trgovačkim centrima

Odluka izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavanju okupljanja i uvode nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja

Ključne riječi

Komentara 1

DR
Drx
07:30 01.04.2021.

Može mi neko reć koji je scenariji cirkusa za nadolazeće razdoblje. Neda mi se čitati uopće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije