Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARMANTNO

Nacionalni plan protiv raka može spasiti i 7000 života. On je pitanje opstojnosti nacije

Otvaranje klinke za onkologiju u Splitu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
30.11.2018.
u 15:23

Po uspješnosti liječenja raka Hrvatska je na dnu EU, a dobna granica novooboljelih se spušta

– Nacionalni plan protiv raka (NPPR) godišnje može spasiti od 5000 do 7000 života. Upravo je zato važno da se uključe svi jer je borba protiv zloćudnih bolesti, usvajanje i provedba plana pitanje opstojnosti nacije! Ovo je najvažniji, presudni i povijesni događaj u hrvatskom zdravstvu – rekao je prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split i ujedno predsjednik Povjerenstva za izradu i praćenje NPPR-a, koji su u Splitu predstavili ministar zdravstva Milan Kujundžić i njegovi suradnici nakon što je u splitskom KBC-u otvorena Dnevna bolnica Klinike za onkologiju i radioterapiju, u koju je uloženo 6,5 milijuna kuna.



Javna rasprava

Plan je objavljen na internetskoj stranici www.nppr.hr na kojoj je otvorena i javna rasprava pa su pozvani svi građani da daju mišljenja i komentare.


– Svaki treći od nas u ovoj dvorani jednog će se dana suočiti s dijagnozom raka, svaki šesti čovjek koji umre u Hrvatskoj umre od raka, a svaki četvrti koji je umro od raka povezan je s pušenjem – iznio je alarmantne podatke Kujundžić. Provedbom Nacionalnog plana protiv raka za od 20 do 30 posto smanjilo bi se obolijevanje i smrtnost od raka.
– Svi drugi oblici liječenja raka puno su manje učinkoviti od prevencije i osviještenosti da smo svi u rizičnoj skupini. Treba pobuditi svijest u Hrvata koliko je to zlo i što svatko od nas može napraviti – upozorio je Kujundžić i naglasio važnost preventivnih pregleda i mijenjanja loših životnih navika.

Po uspješnosti liječenja raka Hrvatska je na žalost na dnu među zemljama EU, a dobna granica novooboljelih se spušta i to se mora promijeniti.


Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, koji se i sam liječi od karcinoma, poručio je da se sami moramo brinuti o svome zdravlju te pozvao ljude da se uključe i kao građani i kao pacijenti te daju doprinos javnoj raspravi. 


– NPPR za mene znači nema predaje, prijatelji, idemo naprijed! – poručio je Opara.


Pacijentica Jelena Radić upozorila je da su nakon bolničkog liječenja nužni psihološka potpora, rehabilitacija i kontrole, koji su uključeni 
u NPPR, a Ljiljana Vukota, psihologinja izliječena od raka, govorila je o socijalnoj podršci i rehabilitaciji.
 Prof. dr. Ante Ćorušić, član Povjerenstva, istaknuo je nužnost centralizacije liječenja u centrima izvrsnosti.

Kroničan ako se rano otkrije

– Rak je izlječiv ili kroničan ako ga rano otkrijemo, stručno liječimo i imamo novca za to – poručio je Ćorušić.

Plan predviđa uvođenje kvalitetnih programa prevencije i ranog otkrivanja raka, pojačanu edukaciju da bi se povećali odaziv i svijest o riziku, unapređenje i standardiziranje multidisciplinarnog pristupa, umrežavanje, ulaganje u znanost...

Plan će uspjeti jedino ako se uključimo svi: i pojedinci i institucije, poručeno je u Splitu.

VIDEO: Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije