Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje je novac za pomoć učenicima i studentima?

Nacionalna zaklada nije podijelila 1000 obećanih stipendija

studenti
Arhiva VL
30.11.2009.
u 22:19

Stipendija Zaklade iznosi tisuću kuna mjesečno, a bez nje je ostalo 149 kandidata.

“Tisuću stipendija za tisuću kuna” moto je Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, no ovogodišnji rezultati razočarali su kandidate. Stipendiju je dobio 851 student i učenik, a bez tisuću kuna mjesečno ostalo je njih 149.

Tipurić u Odboru

– Sve je tu mutno. Nigdje nije pisalo po kojim kriterijima su studenti dobili stipendije, a ni zašto su baš oni izabrani. I što je s ovim ostatkom? – ljutito nam je na dežurni telefon dojavila studentica koja je molila anonimnost. Nacionalnu zakladu osnovala je Republika Hrvatska, njezin je ravnatelj Davor Babić, a rad i odluka o dodjeli stipendija prepuštena je Upravnom odboru.

Baš u Upravnom odboru, koji broji sedam članova, sjedi i Darko Tipurić, dekan Ekonomskoga fakulteta, koji je pod istragom Uskoka i Županijskoga državnog odvjetništva.

Nacionalna zaklada stipendije dodjeljuje u šest kategorija, a kako objašnjava ravnatelj Davor Babić, ove godine nije dodijeljeno svih tisuću i to zbog smanjena interesa i neispunjavanja kriterija u pojedinim kategorijama.

– Nije istina da nisu navedeni kriteriji po kojima je osoba na listi dobila stipendiju. Rezultati natječaja objavljeni su po kategorijama, a na našim internetskim stranama objavljen je Pravilnik i kriteriji na temelju kojih je svaki od dobitnika dobio stipendiju. Uostalom, svi nezadovoljni mogu dobiti uvid u listu – poručio je Davor Babić. Kaže, odluka o 149 nepodijeljenih stipendija još nije konačna jer do petka traje žalbeni rok.

– U žalbenom roku također planiramo dodijeliti određen broj stipendija, i to onim studentima čiji razlozi za prigovor budu prihvaćeni, a sve sukladno našem pravilniku – kaže Babić.

I tisuću kuna im znači

Na natječaj Zaklade pristigle su 2283 prijave za sve kategorije, a najslabiji odaziv bio je u kategoriji za deficitarna zanimanja, tvrdi Babić. Kandidati su se najviše prijavljivali u kategoriji “osobito uspješni”, u kojoj je od 1018 prijavljenih samo njih 243 dobilo stipendiju.

Ništa bolje nisu prošli ni studenti koji su se prijavili u kategoriji “slabiji imovinski status”.

Od njih 559 stipendiju je dobilo 190 studenata. – Meni i tisuću kuna puno znači. Naročito kad si sama ne mogu financirati studij, koji je kod nas preskup – rekla nam je jedna studentica.

Komentara 2

Avatar punkufer
punkufer
12:36 01.12.2009.

Članak je nedorečen i loše napisan, a inforamcija je nepotpuna - ako kažu da su rezultati natječaja objavljeni po kategorijama na internetskim stranama, zajedno s Pravilnikom i kriterijima na temelju kojih je svaki od dobitnika dobio stipendiju onda je too trebalo provjeriti i u članku napisati!!!!. Ovako članak izgleda traljavo i senzacionalistički napisan, a to je loše novinarstvo.

RA
rackizel
07:07 01.12.2009.

149.000 kuna košta malo bolji auto. Zašto budući akademici misle da trebaju novac, kad ga oni koji već jesu akademski građani znaju potrošiti na pametnije stvari? Iz članka je vidljivo da se radi o ekonomiji. Nije li ekonomićnije potoršiti novac na pametnije stvari, nego ga raštrkati i nemati nikave korsiti? Oni siromašni i tako imaju iskustva pa ako uspiju, još bolje, a ako ne uspiju, samo će pottvrditi da je novac potrošen a auto puno bolje iskorišten. Tko vam je kriv što se plaćali ispite pa sad nema novaca za druge. Tako se uništava konkurencija na tržištu rada. I štedi državi novac za državnog kandidata hebranga, andriju hebranga, ako u međuvremenu ne zaboravi za što ga kandidiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije