Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita životinja

Pročelnica općine Martinska Ves: Nemamo Facebook stranicu i nismo odgovorni za objave

Foto: Facebook
1/3
16.11.2018.
u 19:08

Općinska pročelnica ističe kako se napušteni psi zbrinjavaju prema ugovoru sa skloništem iz Siska, no volonteri kažu da ih je sve više na ulicama

“Tko je izgubio pse? Jato malih pasa upravo je viđeno...”, dio je objave koja se pojavila na Facebook stranici Općina Martinska Ves, a već u sljedećoj pozvane su “udruge i organizacije koje se bave životinjama da se pobrinu za slučaj”.
Iako je objava nakon brojnih komentara uklonjena, zbog upita koji su stigli u našu redakciju, ali i zbog Zakona o zaštiti životinja koji obvezuje upravo jedinice lokalne samouprave na brigu o napuštenim i izgubljenim životinjama, upitali smo Općinu uređuje li ovu stranicu i zašto pozivaju udruge da rade njihov posao? Zanimalo nas je i znaju li što se dogodilo sa psima, čiji su i tko se na kraju za njih pobrinuo? Tražili smo da nam odgovore i na koji način Općina provodi Zakon, odnosno tko je zadužen za nadzor i brigu o napuštenim, izgubljenim i ranjenim životinjama, s kojim  skloništem imaju ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja i koliko on košta Općinu?
– FB stranica Općina Martinska Ves nije stranica koju uređuje Općina, niti administrator koji uređuje www.martinskaves.hr, a to je jedina službena stranica na čije objave i uređivanje Općina ima utjecaj, daje naloge za objave i kontrolira je. Općinska uprava nije upoznata s time tko je administrator FB stranice, tko objavljuje i tko to kontrolira, pa tako ne utječe niti na istinitost i valjanost informacija koje se tamo objavljuju. Nekoliko puta pokušali smo neformalnim putem saznati tko objavljuje na stranici i uz čiju dozvolu, jer to nije Općina Martinska Ves. Da je, mogli bismo utjecati na nepravilnosti i netočne podatke koje se tamo povremeno iznose. Općinska uprava čak razmišlja da uključi nadležna javnopravna tijela da se sazna tko i s čijom dozvolom objavljuje informacije na spomenutoj FB stranici – odgovara nam Maja Šikić, dipl. oec., pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Martinska Ves. Dodaje i kako nema informacija što je bilo sa psima, čiji su i je li se i tko za njih pobrinuo.

Foto: Facebook/ Naš potok

 

– Općina se prema Zakonu o zaštiti životinja brine o napuštenim, izgubljenim i ranjenim životinjama, u većini slučajeva zaprima prijave građana, ali i obilazi teren. Utvrđuje ima li takvih životinja i pritom poziva ugovornog izvršitelja da poduzme radnje vezane za hvatanje, smještaj s hranidbenim danima, prijevoz životinje, po potrebi ambulantnu obradu životinje, mikročipiranje, cijepljenje, dehelmintizaciju  te ostale troškove držanja životinje u Skloništu sukladno zakonskim propisima. Općina Martinska Ves ima sklopljen Ugovor s Veterinarskom stanicom Sisak d.o.o. o pružanju usluge skloništa za životinje i higijeničarskih usluga. Općina je po spomenutom ugovoru u 2017. imala 82.612,5 kuna troška, dok je do sada u 2018. trošak 31.850 kuna. Visinu troška diktira broj uhvaćenih životinja i smještenih u Sklonište, odnosno slobodno mjesto u Skloništu u datom trenutku – ističe pročelnica. Napominje i da se na službenoj internetskoj stranici Općine, kao i na oglasnoj ploči, nalazi i letak o zakonskim obvezama skrbnika pasa, s pozivom  na udomljavanje.

Foto: Facebook/ Naš potok


– Osobe koje na spomenutoj FB stranici pozivaju udruge i organizacije da se pobrinu za životinje očito nisu upoznate s procedurom zbrinjavanja napuštenih životinja i/ili životinja bez vlasnika, odnosno s činjenicom da se isto javlja u Općinu, a ona dalje postupa. Isto tako, nisu upoznate sa zakonskim okvirom. Ova problematika je općenito teret za jedinice lokalne samouprave, prvenstveno  zbog nedorečenosti i nemogućnosti utvrđivanja određenih činjenica na terenu. Naime, trenutna situacija posljedica je toga što se neki građani rješavaju svojih životinja, a onda ih prikazuju kao uočenu napuštenu životinju, što ponekad ne možemo potvrditi – zaključuje  M. Šikić. Iako smo tražili da nam pošalju i ugovor sa skloništem, nismo ga dobili. Ostalo je tako nejasno kako su ove godine uspjeli smanjiti troškove za zbrinjavanje napuštenih pasa.

Ima li smanjenje troškova podlogu u sve većem broju napuštenih životinja koje lutaju ulicama, umjesto da su u skloništu? Isto se pitaju i volonteri za zaštitu životinju, jer ni oni više ne mogu svima pomoći.
– Dobro mi znamo kako se Općina brine o napuštenim životinjama. Dojave za pse u Martinskoj Vesi stižu nam iz dana u dan. Lutaju bezglavo poljima i šumama u kojima caruju lovci. Spasili smo tako već desetke pasa – tvrde volonteri. Dodaju i kako u Sisku ne postoji azil, to je šinteraj prepun napuštenih pasa jer jedinice lokalne samouprave nisu napravile ništa da se njihov broj smanji.

 Možda je upravo nedostatak mjesta za napuštene pse i razlog manjih troškova, ali i povećanog broja životinja na ulici. Jer i sama pročelnica u odgovoru nam je potvrdila da trošak Općine ovisi i o slobodnom mjestu u datom trenutku - nema mjesta, nema ni troška.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije